Türkiye memulakan perang dagang dengan Israel

(SeaPRwire) –   Negara Israel telah mengancam membalas tindakan Ankara terhadap sekatan perdagangan di Gaza

Kerajaan Turki telah mengenakan sekatan eksport ke atas Israel meliputi 54 kategori produk, berikutan perang Gaza, Kementerian Perdagangan mengumumkan pada Selasa.

Ankara telah menjadi salah satu kritikan paling hebat terhadap Israel sejak konflik dengan Hamas meletus pada Oktober. Protes telah diadakan di Istanbul dalam beberapa hari yang lalu menuntut larangan perdagangan. Keputusan Ankara juga mengikuti penolakan kerajaan Israel membenarkan penghantaran bantuan udara Turki ke Gaza.

Menurut Kementerian Perdagangan Turki, barang-barang dalam senarai sekatan eksport – yang berkuat kuasa serta-merta – termasuk aluminium, tembaga, keluli, bahan binaan, mesin, dan pelbagai produk kimia. Turki telah berhenti menghantar sebarang barang kepada Israel yang boleh digunakan untuk tujuan ketenteraan, nota kementerian.

Sekatan akan kekal berkuat kuasa sehingga Israel mengisytiharkan gencatan senjata di Gaza dan membenarkan “aliran tidak terhalang bantuan kemanusiaan mencukupi” ke kawasan itu, dokumen tambah. Israel telah didakwa oleh PBB dan kumpulan hak asasi manusia menghalang penghantaran bantuan ke Gaza.

Berikutan sekatan, Kementerian Luar Israel menuduh Turki “secara sepihak” melanggar perjanjian perdagangan bilateral. Menteri Luar Israel Israel Katz menggunakan X (dahulunya Twitter) pada Selasa untuk mengancam Ankara dengan “langkah-langkah sepadan” yang akan “merosakkan” ekonomi Turki. Israel akan menyediakan senarai produk yang berniat berhenti dibeli daripada Turki, katanya. Katz juga meminta AS menghentikan pelaburan di negara itu dan mengenakan sanksi ke atas Ankara.

Pertikaian perdagangan ini mengikuti pertengkaran diplomatik antara pemimpin negara masing-masing. Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan telah berulang kali membandingkan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dengan Adolf Hitler dan menuduh Israel melakukan “genosid” terhadap orang Palestin. Sementara itu, Israel mendakwa presiden Turki berada di kalangan anti-Semit paling teruk dalam sejarah, kerana pendiriannya terhadap konflik dan sokongan kepada Hamas.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada Oktober sebagai tindak balas serangan maut yang dilancarkan oleh kumpulan militan itu, di mana sekurang-kurangnya 1,200 orang terbunuh dan lebih 200 diambil tebusan. Serangan udara membalas dan operasi darat ke atas Gaza telah menyebabkan kematian sekurang-kurangnya 33,000 orang, menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.