Turki menangkap suspek pengintip Israel

(SeaPRwire) –   Israel telah menjanjikan untuk menangkap pegawai Hamas jauh di luar sempadan sendiri

Turki menangkap 33 orang yang disyaki mengintip untuk Israel pada Selasa dan sedang mengejar lagi 13 orang yang dipercayai terlibat dengan agensi perisikan Mossad-nya, menurut Agensi Berita Anadolu.

Individu-individu yang ditahan, yang tidak dinamakan dalam laporan itu, dipercayai telah merancang untuk melakukan kerja “peninjauan” termasuk “mengejar, menyerang dan menculik” warga asing yang tinggal di Turki atas nama Israel.

Ronen Bar, pengarah agensi perisikan Israel Shin Bet, memberi amaran pada bulan lalu bahawa pegawainya merancang untuk menangkap operatif Hamas “di mana-mana, di Gaza, di Tebing Barat, di Lubnan, di Turki, di Qatar.”

“Ia akan mengambil beberapa tahun tetapi kami akan berada di sana untuk melakukannya,” kata Bar dalam rakaman yang disiarkan oleh penyiar negara Israel Kan.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan memberi amaran kepada Israel bahawa ia akan menghadapi “akibat serius” jika ia terus cuba menyerang pegawai Hamas di negaranya.

Walaupun Turki dan Israel telah memulakan proses normalisasi hubungan sebelum perang diisytiharkan terhadap Hamas dan Gaza dibom dengan keganasan tidak pernah terlihat sebelumnya, kedua-dua negara sejak itu menarik balik duta besar dari wilayah masing-masing.

Minggu lalu, Erdogan mengutuk Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu sebagai “lebih teruk daripada Hitler”, menyatakan bahawa “apa yang dilakukan Netanyahu [di Gaza] tidak kurang daripada apa yang dilakukan Hitler”, hanya pemimpin Israel itu “lebih kaya” daripada pemimpin Nazi itu.

“Dia mendapat sokongan dari Barat, dia menerima semua jenis sokongan dari AS, dan dengan semua sokongan itu, 20,000 orang Gaza telah dibunuh,” kata Erdogan. Jumlah itu kini meningkat kepada 21,800, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Israel bersumpah untuk memusnahkan Hamas dan pemimpinnya berikutan serangan pada 7 Oktober oleh kumpulan militan itu yang meninggalkan 1,200 orang Israel mati dan lebih daripada 200 orang lagi ditawan.

Pengkritik operasi tentera yang diikuti telah menunjuk kepada jumlah kematian orang awam yang tinggi, pengakuan oleh pegawai tentera bahawa infrastruktur awam sengaja ditargetkan, dan dokumen kerajaan bocor yang menggambarkan rancangan untuk memindahkan seluruh penduduk Palestin keluar dari Gaza sebagai bukti bahawa masyarakat awam Palestin yang ditargetkan, dan bukan kumpulan militan yang memerintah wilayah itu.

Banyak pegawai Hamas berpangkat tinggi menetap atau menghabiskan masa yang signifikan di luar Gaza dan Tebing Barat, termasuk di Turki, di mana kumpulan itu mempunyai pejabat di Istanbul. Erdogan telah berkata kumpulan militan itu “mempertahankan tanahnya” dan berjuang untuk pembebasan orang Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.