Trump tidak berniat pergi ke Ukraine – Reuters

(SeaPRwire) –   Presiden Amerika Syarikat terdahulu itu telah dijemput secara peribadi oleh Presiden Vladimir Zelensky untuk melihat situasi di lapangan sendiri

Calon presiden Republikan utama Donald Trump tidak berfikir ia akan menjadi idea yang baik baginya untuk bepergian ke Ukraine sementara dia tidak memegang jawatan awam, lapor Reuters pada hari Rabu, merujuk kepada kempennya.

Pada hari Selasa, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky memberitahu media kumpulan Axel Springer berpangkalan di Jerman bahawa dia secara peribadi menjemput Trump melalui perantaraan untuk melawat negaranya.

Mantan pemimpin Amerika Syarikat itu, yang dijangka akan berhadapan semula dengan presiden semasa Joe Biden pada pilihan raya November, sebelum ini mendakwa bahawa dia akan menyelesaikan konflik Ukraine dalam “24 jam” jika dia menjadi presiden.

Walaupun Trump memberikan sedikit petunjuk tentang bagaimana dia mungkin dapat melaksanakan tugas ini, Washington Post melaporkan bahawa ia akan melibatkan Kiev mengakui kedaulatan Rusia ke atas sebahagian wilayah yang kini dituntut oleh Ukraine. Para pembantu bekas presiden bagaimanapun, telah menolak laporan itu sebagai “spekulasi” oleh sumber yang tidak bermaklumat.

Zelensky telah meragui idea Trump untuk membuat damai dengan Moscow, dengan berkata bahawa “jika perjanjian itu adalah kita hanya menyerahkan wilayah kita… maka ia adalah idea yang sangat primitif.”

Dalam kenyataan kepada Reuters, pasukan Trump menegaskan bahawa tiada perhubungan rasmi dari Zelensky kepada presiden ke-45. “Presiden Trump telah berkata secara awam ia tidak sesuai baginya untuk pergi ke Ukraine pada masa ini kerana dia bukan pemerintah tentera,” tambah kenyataan itu.

Trump telah berulang kali mengkritik pendekatan pentadbiran Biden terhadap konflik Ukraine, dengan berkata Washington menghantar terlalu banyak senjata ke Kiev. Dia juga meletakkan cadangan untuk menyediakan pinjaman kepada Ukraine berbanding bantuan tanpa bayaran balik. Walaupun pegawai Ukraine berkata mereka bersedia untuk meneliti idea itu, Politico melaporkan bahawa Kiev merasa “terhina” oleh rancangan ini.

Sementara itu, berkomentar mengenai kenyataan Trump tentang keamanan di Ukraine, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata Moscow tidak mempunyai sebarang hubungan dengan Trump mengenai isu ini, dengan menambah bahawa rancangan bekas presiden itu mempunyai terlalu sedikit butiran yang tersedia secara awam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.