Trump senaraikan kriteria untuk pilihan naib presiden yang mungkin

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden AS telah menyatakan calon wakil presiden yang layak harus pemimpin yang mampu dalam keadaan “darurat”

Mantan Presiden AS Donald Trump, calon terdepan Parti Republikan untuk bertanding dengan calon Demokrat yang dijangka Joe Biden pada pilihan raya November, telah menyatakan bahawa calon wakil presiden yang berpotensi mesti mampu menjadi presiden yang baik jika berlaku “darurat” terhadap pentadbiran yang mungkin.

Data polling terkini menunjukkan Trump, 77, memegang kepimpinan yang menguasai ke atas bekas gabenor South Carolina, Nikki Haley, dalam perlumbaan untuk menjamin pencalonan GOP.

Tetapi dengan Trump sehingga kini telah mengelakkan pentas perdebatan ketika medan calon Republikan menipis hanya kepada dua calon, beberapa persoalan masih tinggal mengenai calonnya – termasuk tepat apa yang akan dicarinya dalam seorang rakan calon jika, seperti dijangka, beliau dilantik sebagai calon Republikan.

“Sentiasa ia mesti siapa yang akan menjadi presiden yang baik,” kata Trump kepada pengacara Fox News Maria Bartiromo Ahad lalu apabila ditanya kriteria apa yang mungkin digunakan untuk pemilihan Naib Presidennya.

“Jelas anda sentiasa perlu berfikir begitu, kerana dalam kes darurat,” tambah Trump. “Perkara berlaku, betul? Tidak kira siapa anda, perkara berlaku. Itu mesti menjadi nombor satu.”

Walaupun Trump berkata beliau tidak berniat membuat pemilihan “untuk sedikit masa lagi,” beliau telah menekankan calonan beberapa pesaing berpotensi. “Anda tahu, saya telah memanggil [Senator South Carolina] Tim Scott dan orang seperti Tim Scott, dan saya kata anda adalah calon yang lebih baik untuk saya berbanding diri anda sendiri,” kata Trump kepada Bartiromo.

“Apabila saya menontonnya, beliau baik. Beliau bagus, tetapi beliau agak rendah diri,” tambahnya.

Trump juga berkata Gabenor South Dakota Kristi Noem telah menarik perhatiannya. Noem menyatakan musim panas lalu bahawa beliau tidak akan pernah bertanding sebagai calon menentang Trump kerana beliau tidak percaya bahawa beliau, atau sesiapa pun untuk tujuan itu, boleh mengalahkannya.

Laporan media baru-baru ini mencadangkan bahawa pasukan kempen Trump pada tahun lalu telah menghubungi bekas Demokrat Robert F. Kennedy Jr. untuk menilai minatnya sebagai calon wakil presiden yang berpotensi. Kennedy, kini bertanding untuk jawatan Presiden AS sebagai calon bebas, menafikan dakwaan itu – seperti yang dilakukan Trump di Fox News Ahad lalu, dengan berkata perbincangan yang dilaporkan “tidak pernah berlaku”.

Naib Presiden Trump antara 2017 dan 2021 ialah bekas Gabenor Indiana Mike Pence. Perikatan politik mereka berakhir dalam keadaan tidak mesra berikutan rusuhan Capitol AS Januari 2021, selepas Pence enggan mematuhi permintaan Trump untuk mencegah Kongres mengesahkan keputusan kemenangan pilihan raya presiden AS 2020 Joe Biden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.