Trump minta Mahkamah Agung kaji semula kekebalannya

(SeaPRwire) –   Pasukan undang-undang bekas presiden mengkritik keputusan mahkamah rendah sebagai “pelanggaran hebat terhadap precedent”

Mantan Presiden Donald Trump telah meminta Mahkamah Agung untuk membatalkan keputusan sebelumnya yang menyatakan bahawa beliau tidak kebal terhadap tuntutan jenayah atas tindakan yang diambil semasa beliau masih berkhidmat, berharap untuk menggulung kembali keputusan itu ketika beliau menghadapi tuduhan campur tangan dalam pilihan raya 2020.

Dalam permohonan yang difailkan pada Isnin, pasukan pembelaan Trump mendesak mahkamah tertinggi negara untuk mengeluarkan penangguhan terhadap keputusan mahkamah rayuan minggu lepas, yang disifatkannya sebagai “pelanggaran hebat terhadap precedent dan norma sejarah.”

Dalam mengumumkan permohonan itu, kempen pemilihan semula Trump menyatakan penangguhan perlu untuk mencegah lawan politiknya daripada menggunakan “ancaman prosiding masa depan sebagai senjata, secara efektif memfitnah dan memerasnya untuk mempengaruhi keputusan paling sensitif dan pentingnya.”

Sekiranya Mahkamah Agung memberi kelulusan permintaannya, prosiding campur tangan pilihan raya Trump akan terus tertangguh, walaupun sudah ditangguhkan selama dua bulan kerana peguam membahaskan soal kekebalan.

Peguam khas Jack Smith, yang memimpin kes terhadap Trump, sebelum ini meminta Mahkamah Agung mengkaji perkara itu secara tergesa-gesa, walaupun sebelum keputusan mahkamah rayuan, tetapi ditolak tanpa penjelasan.

Keputusan sebelum ini mendapati Trump tidak menikmati perlindungan undang-undang khas sebagai warganegara biasa, dengan menyatakan “sebarang kekebalan eksekutif yang mungkin melindunginya ketika berkhidmat sebagai presiden tidak lagi melindunginya terhadap penyiasatan ini.”

Smith telah mengheret Trump dengan empat tuduhan “pengacauan pilihan raya,” menuduhnya cuba menggagalkan keputusan pilihan raya presiden 2020. Tuduhan itu termasuk konspirasi untuk menipu AS dan menghalang prosiding rasmi – merujuk kepada rusuhan di Capitol AS pada 6 Januari 2021. Presiden ke-45 itu mengaku tidak bersalah dan mendakwa kekebalan presiden, kerana beliau masih berkhidmat ketika kekacauan itu berlaku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.