Trump merancang untuk mengenakan sanksi kepada negara yang enggan menggunakan dolar – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Penasihat kepada bekas Presiden AS sedang mempertimbangkan penalti untuk negara-negara yang enggan menggunakan dolar – Bloomberg

Penasihat ekonomi kepada bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump sedang mencari pelbagai pilihan untuk menghentikan negara-negara daripada berpaling dari dolar AS apabila ia menghadapi cabaran yang semakin meningkat daripada pasaran baru, termasuk negara-negara BRICS, lapor Bloomberg pada Jumaat.

Calon Republikan yang dijangka untuk pilihan raya presiden November dan pasukannya sedang membincangkan penalti terhadap sekutu dan lawan yang cuba mengalihkan perdagangan mereka daripada mata wang hijau kepada mata wang lain. Pilihan itu boleh termasuk kawalan eksport, tuduhan manipulasi mata wang, dan tarif, menurut orang yang familiar dengan perkara itu, kata agensi berita itu.

Trend global menukar kepada penggunaan mata wang kebangsaan dalam perdagangan dan bukan dolar mendapat momentum yang ketara selepas Rusia dipotong daripada sistem kewangan Barat dan simpanan asingnya dibekukan pada 2022, sebagai sebahagian daripada sanksi berkaitan Ukraine.

Satu rang undang-undang dengan peruntukan yang memberi kuasa kepada AS untuk merampas aset Rusia yang dibekukan, yang ditandatangani Biden pada Rabu, boleh menggalakkan pengurangan penggunaan dolar, pakar kewangan memperingatkan. Dipanggil Akta REPO, yang dimasukkan dalam pakej bantuan tentera $61 bilion untuk Kiev, memberi kuasa kepada presiden AS untuk merampas aset negara Rusia yang disimpan di bank-bank Amerika.

Seperti yang dikutip Bloomberg, Trump memberi amaran pada Khamis bahawa dengan Presiden AS Joe Biden, “anda akan kehilangan dolar sebagai piawaian. Ini akan menjadi seperti kehilangan perang terbesar yang pernah kita alami.”

Menurut agensi berita itu, penasihat ekonomi Trump dan pasukannya telah mempertimbangkan secara khusus mengehadkan usaha pengurangan penggunaan dolar oleh negara-negara BRICS.

Kumpulan itu – yang baru-baru ini diperluaskan dan kini terdiri daripada Brazil, Rusia, India, China, Afrika Selatan, Ethiopia, Iran, Mesir – meningkatkan penggunaan mata wang kebangsaan dalam perdagangan bersama. Ia bahkan menunjukkan kemungkinan memperkenalkan mata wang tunggal baru dalam tahun-tahun akan datang.

Trump telah berulang kali menyatakan bahawa beliau mahu dolar kekal sebagai mata wang rizab dunia.

“Saya benci apabila negara-negara berpaling dari dolar,” kata Trump kepada CNBC pada Mac. “Saya tidak akan membenarkan negara-negara berpaling dari dolar kerana apabila kita kehilangan piawaian itu, ia akan menjadi seperti kehilangan perang revolusi,” katanya, menambah bahawa ia akan menjadi “impak” bagi AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.