Trump mendahului Biden di lima negeri genting – kajian NYT

(SeaPRwire) –   Demokrat sedang mengundi secara normal dalam pilihan raya Senat, menandakan pengundi mungkin melihat Biden sendiri sebagai masalah

Mantan Presiden AS Donald Trump akan mengalahkan penjawat jawatan semasa Joe Biden di Arizona, Georgia, Michigan, Nevada dan Pennsylvania jika pilihan raya November diadakan hari ini, mengikut kajian terbaru oleh New York Times dan Siena College.

Kajian itu menunjukkan Trump mendahului tujuh peratus mata di Arizona dan Michigan, sepuluh di Georgia, tiga di Pennsylvania dan dua belas yang menakjubkan di Nevada.

Kajian itu “dipenuhi dengan berita buruk untuk Biden, sama ada isu-isu seperti abort, ekonomi, Gaza, dan sebagainya,” kata penganalisis politik utama New York Times, Nate Cohn. “Kekuatan Trump terutamanya berkat keuntungan di kalangan pengundi muda, hitam dan Hispanik,” tambahnya.

Rakyat Muslim atau Arab Amerika juga telah berpaling kepada Trump dalam “peninggalan besar” dari Demokrat, terutamanya disebabkan sokongan Biden terhadap serangan Israel terhadap Gaza. Pengundi yang beragama Islam atau berketurunan Timur Tengah/Afrika Utara (MENA) kini menyokong Trump 57% – 25% dengan 18% belum tentu, menunjukkan kajian itu; pada 2020 56% menyokong Biden dan hanya 35% menyokong presiden ketika itu.

“Apabila kami tanya pengundi Arab atau Muslim yang tidak menyokong Tuan Biden tentang isu paling penting dalam perlumbaan itu, kira-kira 70 peratus menyebut dasar luar negeri atau perang di Gaza,” Times menyatakan.

Hampir 4,100 pengundi berdaftar disoal selidik antara 28 April hingga 9 Mei. Menurut Cohn, jawapan yang diberikan oleh pengundi yang dahulu menyokong Biden tetapi kini berpaling kepada Trump adalah “biasa: ekonomi, perang, imigresen” dan “keraguan terhadap Biden.”

Satu-satunya pengecualian ialah Wisconsin, dijadualkan menjadi tuan rumah konvensyen Republikan pada Julai, di mana Biden kelihatan dua mata di hadapan.

Menandakan bahawa masalahnya adalah Biden sendiri dan bukan parti, kajian itu menunjukkan Demokrat mendahului dalam pilihan raya Senat di Arizona, Nevada, Pennsylvania dan Wisconsin. “Pemisahan tiket” paling ketara di Nevada, di mana banyak pengundi Trump yang mungkin berkata mereka menyokong Senator Jacky Rosen, Demokrat yang bertanding semula, berbanding pesaing Republikan hipotetikal. GOP dijadualkan memilih calon Senatnya di sana dalam pilihan raya peringkat pertama Jun.

New York Times menyebut ini berita baik untuk Biden, menandakan “pengundi ini belum sepenuhnya meninggalkan Demokrat, dan mereka mungkin masih boleh kembali ke pihaknya.”

Biden memenangi keenam-enam negeri berseliweran dalam pilihan raya 2020, yang dipertikaikan Trump sebagai tidak biasa. Kedua-duanya kini dijadual untuk bertanding semula pada November, sebaik sahaja penamaan mereka secara rasmi disahkan di konvensyen parti musim panas ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.