Trump menangi kaukus North Dakota

(SeaPRwire) –   Kemenangan membawa bekas presiden lebih dekat untuk menjadi calon Republikan untuk mencabar Joe Biden pada pilihan raya November

Donald Trump menewaskan Nikki Haley – saingan terakhirnya untuk pencalonan presiden Republikan tahun ini – dalam caucus North Dakota pada Isnin.

Trump menerima lebih 84% undi, menurut AP – kemenangan meluas apabila mana-mana calon yang memenangi lebih 60% menerima undi kesemua 29 wakil negeri di bawah peraturan North Dakota.

Trump kini mempunyai 273 wakil berbanding 43 Haley, yang meletakkannya dalam kedudukan lebih baik untuk mengunci pencalonan presiden Parti Republikan November – walaupun kemenangan Haley dalam pilihan raya Washington, DC pada Ahad.

Kejayaan Trump pada Isnin datang selepas Mahkamah Agung AS membatalkan keputusan Mahkamah Agung Colorado, yang mendapati Trump tidak boleh berkhidmat sekali lagi sebagai presiden atas dakwaan penggalakan rusuhan di Capitol Hill pada 2021.

Di bawah Seksyen 3 Amendemen Ke-14 Perlembagaan, orang yang sebelum ini memegang jawatan kerajaan tetapi kemudian “terlibat dalam pemberontakan” seharusnya dilarang bertanding untuk pelbagai jawatan. Mahkamah Agung berkata negeri tidak boleh menentukan sama ada calon presiden atau calon lain untuk jawatan persekutuan tidak layak.

Kedua-dua kemenangan Trump pada Isnin – di mahkamah dan di North Dakota – datang sebelum pilihan raya primer yang dikenali sebagai Super Selasa, apabila jutaan rakyat Amerika dijangka mengundi di 15 negeri dan wilayah. Bekas presiden, yang telah memenangi lapan daripada sembilan pertandingan primer sehingga kini, dijangka mendominasi undian, kerana beliau mendahului dengan margin yang luas dalam kajian di peringkat kebangsaan dan negeri-negeri yang akan mengundi pada Selasa.

Kajian terkini menunjukkan Trump mempunyai sokongan kira-kira 80% di Texas, 70% di California, dan 65% di Virginia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.