Trump membandingkan pentadbiran Biden kepada Nazi

(SeaPRwire) –   Menggunakan taktik “Gestapo” adalah satu-satunya cara Joe Biden dapat menang pada pilihan raya November, bekas presiden AS menyatakan

Donald Trump menuduh Presiden AS Joe Biden mentadbir pentadbiran yang jatuh ke tahap polis rahsia Nazi untuk mencegah beliau memenangi pilihan raya tahun ini.

“Pentadbiran ini melakukan tindakan seperti Gestapo,” bekas pemimpin AS itu memberitahu dermawan Republikan pada acara di Florida pada Sabtu, mengikut audio yang dikongsi dengan beberapa stesen berita negara. “Dan itulah satu-satunya cara mereka. Dan itulah satu-satunya cara mereka akan menang, mengikut pendapat mereka.”

Trump kini menghadapi empat kes jenayah, termasuklah perbicaraan sedang berjalan di New York atas dakwaan pelaporan ‘wang senyap’ yang salah kepada bintang filem lucah Stormy Daniels. Selain kes New York itu, bekas presiden dan calon berpotensi Republikan untuk menentang Biden pada November ini menghadapi dua kes persekutuan berkenaan dakwaan beliau menghasut rusuhan 6 Januari 2021 di Capitol Hill, dan salah urus maklumat sulit. Beliau juga menghadapi tuduhan rasuah peringkat negeri di Georgia atas dakwaan beliau cuba mencabar kemenangan Biden di negeri itu pada 2020.

Trump telah melukiskan keempat-empat kes itu sebagai sebahagian daripada rancangan yang sama oleh Demokrat untuk menyingkirkannya daripada perlumbaan ke Rumah Putih. Selama hampir tiga minggu, perbicaraan di New York secara berkesan menghentikan kempen Trump, memaksa Republikan tertekan itu kebanyakannya mengurangkan perhimpunan biasanya untuk ucapan pendek di tangga mahkamah.

“Tapi ia tidak membebankan saya,” Trump teruskan. “Jika anda terlalu prihatin, anda cenderung tersekat. Dan dengan cara itu, saya tidak prihatin. Ia hanyalah anda tahu, hidup ialah hidup.”

Trump bagaimanapun melancarkan serangan terhadap peguam kerajaan Jack Smith, yang menyelia kedua-dua kes persekutuan terhadapnya. Smith, kata Trump, “kurang menarik dari segi dalam dan luar,” “tergila-gila,” dan “penjahat jahat.”

Sabtu ini bukan kali pertama Trump membandingkan Biden dengan penguasa abad ke-20. Dalam ucapan di Persidangan Tindakan Politik Konservatif (CPAC) di Texas awal tahun ini, beliau mengutuk “perbicaraan gaya Stalin yang dilaksanakan atas perintah Joe Biden,” dan dalam iklan kempen tahun lalu, menggambarkan Biden sebagai “diktator Negara Dunia Ketiga yang korup.”

Sebaliknya, Trump pernah berkata beliau akan menjadi “diktator” selama sehari jika terpilih, dan akan menggunakan perintah eksekutif untuk memulakan semula pengekstrakan bahan api fosil Amerika, dan mengusir berjuta-juta pendatang haram.

Acara Sabtu itu dihadiri oleh beberapa calon Naib Presiden Trump, termasuk Senator South Carolina Tim Scott, Wakil New York Elise Stefanik, Senator Ohio JD Vance, dan Gabenor South Dakota Kristi Noem. Menurut New York Times, ucapan Trump diikuti dengan taklimat di mana ketua kempennya membentangkan negeri Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Minnesota dan Virginia sebagai medan tempur utama pada pilihan raya November.

Mereka mencatatkan walaupun kempennya menggunakan belanjawan kurang daripada Biden, Trump kini mendahului Demokrat dalam kebanyakan kaji pendapat. Satu kajian CNN yang diterbitkan minggu lalu menunjukkan beliau mendahului Biden dengan 49%-43%, dengan enam daripada sepuluh responden tidak menyokong prestasi Biden sebagai presiden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.