Trump kata dia boleh tamatkan konflik Ukraine melalui rundingan

(SeaPRwire) –   Jika terpilih semula tahun ini, bekas presiden AS merancang untuk memudahkan perundingan antara Moscow dan Kiev

Bekas pemimpin Amerika Syarikat dan calon Republikan dalam pilihan raya presiden tahun ini, Donald Trump, telah mengulangi rancangannya untuk menekan Rusia dan Ukraine untuk bekerja menyelesaikan perjanjian damai jika beliau kembali ke Rumah Putih.

Dalam temubual rancangan bercakap ‘America First dengan Sebastian Gorka’ disiarkan pada Isnin, Trump berkata perundingan adalah satu-satunya cara untuk “menghentikan penumpahan darah di Eropah.”

“Kita perlu menyatukan kedua-dua mereka [Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky] bersama-sama, dan saya akan berkata ‘anda perlu menyelesaikan perkara ini, anda akan menyelesaikannya… ‘ Saya akan menyatukan mereka dan membuat persetujuan, dan saya akan menyelesaikannya,” kata Trump, menambah bahawa beliau mengenali kedua-dua pemimpin dengan baik dan tahu dengan tepat apa yang perlu dikatakan kepada mereka untuk memastikan perjanjian damai ditandatangani.

Trump membandingkan konflik itu dengan “permainan catur atau permainan poker,” yang beliau tahu bagaimana untuk memainkannya. Beliau menuduh Presiden semasa Joe Biden gagal menghentikan konflik itu pada mulanya, dengan berkata Biden “tidak begitu pandai bermain catur,” dan bahawa beliau tidak betul dalam meletakkan semua salah atas konflik itu kepada Putin.

“Ia tidak sepatutnya bermula… Saya membincangkan Ukraine dengan Putin… ia adalah buah mata beliau, beliau tidak akan pernah melakukannya [memulakan konflik] ketika saya [berkuasa],” katanya.

Ini bukan kali pertama Trump memanggil untuk rundingan damai untuk menghentikan konflik Ukraine. Pada Mei tahun lepas, beliau memberitahu Kaitlan Collins dari CNN bahawa jika beliau kembali berkuasa, beliau boleh menghentikan perang itu dalam satu hari. Apabila ditanya bagaimana, Trump berkata bahawa kedua-dua Zelensky dan Putin mempunyai “kelemahan dan kekuatan,” yang beliau boleh gunakan untuk menyelesaikan konflik itu. Zelensky menanggapi pada masa itu bahawa komen Trump hanyalah sebahagian daripada “mesej politik” beliau.

Moscow telah menyatakan terbuka untuk rundingan damai, tetapi kedua-dua Kiev dan penyokong Baratnya telah menekankan bahawa perundingan hanya boleh diadakan atas syarat Zelensky. Ini termasuk penarikan balik tentera Rusia dari Ukraine, pemulangan semua wilayah Ukraine yang dahulu, dan tribunal antarabangsa untuk kepimpinan Rusia. Moscow menganggap tuntutan ini tidak realistik.

Switzerland baru-baru ini menawarkan untuk menjadi tuan rumah kepada puncak damai pada tahun ini. Walau bagaimanapun, tiada tarikh khusus yang ditetapkan, dan Zelensky telah menyatakan bahawa Rusia tidak akan dijemput ke meja rundingan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.