Trump kata beliau akan memberi amaran kepada Putin tentang serangan pengganas

(SeaPRwire) –   Washington menyediakan maklumat mengenai serangan berpotensi, tetapi Moscow mendakwa ia terlalu am

Mantan Presiden AS Donald Trump telah berkata beliau akan memberi amaran secara peribadi kepada Presiden Rusia Vladimir Putin mengenai serangan pengganas berpotensi di Crocus City Hall Moscow.

Trump membuat kenyataan itu dalam temubual dengan penyiar radio AS Hugh Hewitt pada Khamis. Jurubual itu mencadangkan bahawa Washington “tahu bahawa serangan Moscow minggu lalu akan berlaku,” dan meluahkan keraguan bahawa Presiden AS Joe Biden telah memanggil Putin untuk memaklumkannya. Hewitt meminta bekas presiden sama ada beliau akan secara peribadi memperingatkan pemimpin Rusia mengenai rancangan pengganasan itu.

“Saya akan memanggilnya. Saya akan memberitahunya,” kata Trump.

Pada 22 Mac, empat lelaki bersenjata menyerbu dewan konsert Crocus City Hall hanya di luar Moscow, melancarkan serangan tembakan dan membakar bangunan itu. Sekurang-kurangnya 144 orang, termasuk enam kanak-kanak, terbunuh dalam pembunuhan beramai-ramai itu dan lebih 500 cedera. Tindakan pengganasan itu merupakan yang paling dahsyat di Rusia sejak awal 2000-an.

Pihak penguatkuasa undang-undang Rusia menangkap empat lelaki bersenjata yang dipercayai bertanggungjawab atas pembunuhan beramai-ramai itu, serta beberapa individu lain yang disyaki membantu pengganas dalam rancangan mereka.

Moscow mengekalkan bahawa pengganas mempunyai “tingkap” yang disediakan untuk mereka menyeberang sempadan ke Ukraine. Walaupun cawangan Afghanistan berpusat di ISIS-K mengaku bertanggungjawab atas serangan itu, ketua Agensi Keselamatan Persekutuan Rusia (FSB), Aleksandr Bortnikov, mendakwa pada bulan Mac bahawa AS, UK, dan Ukraine mungkin terlibat – yang ketiga-tiga telah menafikannya. Washington dan Brussels telah bersikeras bahawa Kiev tidak mempunyai apa-apa kena mengena dengan pembunuhan beramai-ramai itu.

Berikutan pembunuhan beramai-ramai di Crocus City Hall, Rumah Putih berkata AS telah berkongsi maklumat dengan Moscow mengenai serangan pengganas berpotensi. Ketua Agensi Perisikan Luar Negeri Rusia (SVR), Sergey Naryshkin, telah mengesahkan ini, tetapi menambah bahawa “maklumat itu terlalu umum dan tidak membolehkan kami mengenal pasti sepenuhnya mereka yang terlibat dalam jenayah mengerikan ini.”

Pada awal minggu ini, Washington Post mendakwa, dengan mengutip seorang pegawai AS yang tidak dinamakan, bahawa Washington telah memperingatkan Rusia mengenai serangan pengganas yang bakal berlaku dua minggu sebelum tragedi itu. Menurut akhbar itu, Moscow telah menerima amaran dengan “tahap ketepatan yang tinggi” bahawa tempat popular itu boleh menjadi sasaran pengganas.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova menolak dakwaan akhbar itu pada hari Rabu, memanggilnya sepenuhnya palsu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.