Transgenderism adalah penyakit mental – negara Amerika Selatan

(SeaPRwire) –   Kerajaan Peru menimbulkan kontroversi dengan mengubah klasifikasi rasmi mereka terhadap orang transgender dan intersek

Kerajaan Peru secara rasmi mengkategorikan orang transgender dan bukan binari sebagai “sakit mental,” memicu kebimbangan bahawa warganegara LGBTQ akan lebih terstigmatisasi dan mungkin kehilangan kebebasan di negara Amerika Selatan yang konservatif.

Pindaan itu diluluskan dalam perintah oleh Presiden Dina Boluarte minggu lepas, mendefinisikan “transseksualisme” dan “gangguan identiti gender pada kanak-kanak” sebagai penyakit mental. Termasuk juga dalam kategori itu adalah “transvestisme peranan ganda,” “transvestisme fetisis” dan “gangguan identiti gender lain.”

Kementerian Kesihatan Peru kemudian menyusul keputusan itu, dengan menjelaskan bahawa pengklasifikasian semula itu didekrikan hanya untuk “menjamin liputan penuh rawatan perubatan untuk kesihatan mental” di bawah Pelan Insurans Kesihatan Asas negara itu. Kementerian itu juga cuba menenangkan kebimbangan bahawa bahasa yang disemak semula itu boleh membawa kepada pelanggaran kebebasan awam, seperti memaksa orang transgender menjalani terapi penukaran.

Boluarte, bekas ahli parti politik Marxis-Leninis Peru Bebas, mengambil alih jawatan pada Disember 2022 sebagai presiden wanita pertama negara itu. Beliau menekankan konservatisme sosial, memberi dasar bersama majoriti Kongres konservatif Peru. Ahli parlimen telah mengeluarkan ideologi gender dan rujukan kepada kesamarataan gender dari buku teks sekolah.

Ahli aktivis LGBTQ telah meningkatkan amaran terhadap keputusan untuk melabel orang transgender sebagai sakit mental. Jheinser Pacaya, pengarah OutFest Peru, mendakwa bahawa 100 tahun selepas menghapuskan homoseksualiti sebagai jenayah, kerajaan negara “tiada apa-apa yang lebih baik untuk dilakukan daripada memasukkan orang trans ke dalam kategori penyakit mental. Kami menuntut, dan kami tidak akan berhenti, sehingga pembatalannya.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengeluarkan “gangguan identiti gender” dari manual diagnosis globalnya pada tahun 2019. Walau bagaimanapun, Persatuan Psikiatri Amerika Syarikat menyertakan diagnosis gangguan gender.

Sistem Kesihatan Kebangsaan (NHS) United Kingdom menggambarkan gangguan gender sebagai “perasaan tidak selesa yang seseorang mungkin alami kerana ketidakpadanan antara jantina biologi dan identiti gender mereka.” NHS menambah bahawa gangguan gender “bukanlah penyakit mental, tetapi sesetengah orang mungkin membangunkan masalah kesihatan mental kerana gangguan gender.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.