Transformasi Netflix All the Light We Cannot See Menjadi Novel Berpenerima Hadiah Pulitzer Yang Kacau, Tidak Koheren

Novel Anthony Doerr ‘All the Light We Cannot See’ mungkin antara novel paling diacung jemput dalam dekad terakhir. Ia menang Anugerah Pulitzer dan disenaraikan untuk Anugerah Buku Kebangsaan. Barack Obama mengambil masa untuk menyerap—dan mencadangkan—ia semasa beliau masih berada di Rumah Putih. New York Times memanggil novel itu ” menakutkan cantik” dan menamakannya salah satu daripada 10 buku terbaik 2014. Tetapi ia bukan sahaja kegemaran kritikal. All the Light menjadi fenomena budaya, menjual lebih daripada 15 juta salinan di seluruh dunia sebelum Netflix meluluskan adaptasi TV pada 2021. Siri itu, yang tiba di pemain arus pada 2 Nov, tidak sahaja lebih rendah daripada buku; ia adalah sebuah kisah picisan, tidak cekap, hampir menyinggung yang kewujudannya sahaja mengotori warisan buku itu.

Satu petunjuk bahawa penulis skrin Steven Knight (Peaky Blinders, See) dan pengarah Shawn Levy (Stranger Things, Free Guy) telah silap terhadap Doerr’s cerita, mengenai seorang gadis buta Perancis dan yatim piatu yang menjadi askar Jerman enggan yang terpaksa di Brittany yang dimusnahkan semasa bulan-bulan terakhir Perang Dunia Kedua, adalah bahawa mereka telah mengurangkan novel pintu 544 halaman kepada empat episod kerdil. Satu lagi ialah, berbeza dengan begitu banyak penulis berkuasa yang telah membantu memandu novel mereka ke skrin, Doerr tidak di kalangan penerbit siri. Bukan bahawa isyarat merah ini sahaja boleh menjelaskan berapa banyak pilihan memalukan yang masuk ke pembuatan siri picisan ini. Skrip Knight khususnya lemah, menelusuri permukaan setiap watak dan gagal untuk secara bermakna menangani soalan moral besar yang datang dengan menggambarkan seorang peserta Nazi sebagai orang yang baik.

All the Light We Cannot See. (L to R) Aria Mia Loberti as Marie-Laure, Mark Ruffalo as Daniel LeBlanc in episode 102 of All the Light We Cannot See. Cr. Timea Saghy/Netflix © 2023

Setidaknya pencipta All the Light telah membuat satu keputusan yang dipandu, dengan membintangi Aria Mia Loberti, seorang pemula tanpa latihan formal dalam lakonan, sebagai watak wanita utama Marie-Laure LeBlanc. Seperti Marie, Loberti buta, tetapi pengalaman bersama itu hanya menyediakan asas untuk prestasi yang luar biasa hadir yang mengeluarkan kecerdasan dan kegigihan watak yang mungkin telah dikurangkan kepada mangsa kasihan jika tidak. Terkurung sendirian di bandar bertembok Saint-Malo di mana Nazi mengekalkan kedudukan kuat untuk bulan selepas D-Day, Marie membaca petikan daripada Jules Verne ‘20,000 Leagues Under the Sea’ melalui gelombang pendek. Siaran itu berkhidmat kepada tujuan ganda. Dia berharap untuk mencapai bapa Daniel (Mark Ruffalo) dan bapa saudaranya Etienne (Hugh Laurie), dari mana dia telah dipisahkan. Tetapi dia juga melakukan kerja berani, haram untuk Perlawanan, dengan menggunakan novel klasik untuk menghantar mesej berkod kepada pasukan Bersekutu.

Di tempat lain di Saint-Malo, di hotel yang merosot di mana regimennya yang semakin mengecil ditempatkan, Werner Pfennig (Dark bintang Louis Hofmann) mendengar siaran Marie semasa bom jatuh. Remaja yang keseorangan ini mempunyai sesuatu yang sama: kedua-duanya dahulu menyenangi menjaga waktu malam mendengar seorang profesor misteri memberikan ucapan bunga kepada kanak-kanak mengenai sains dan falsafah pada frekuensi yang kini digunakan oleh Marie. Otak manusia wujud dalam kegelapan mutlak tengkorak manusia tetapi mempunyai keupayaan untuk menerangi seluruh dunia: “Bahkan dalam kegelapan yang sepenuhnya ada cahaya di dalam fikiran anda.” Kemanusiaan profesor itu telah mengekalkan Werner, yang dibesarkan di pusat anak yatim sebelum kemahirannya yang luar biasa dengan radio memperolehnya tempat di sekolah tentera Nazi eksklusif dan kejam, melalui “perang lelaki tua” yang dibencinya. Segera, salah seorang pegawai Nazi yang serba sombong memerintahkannya untuk mengesan Marie.

All the Light We Cannot See. Louis Hofmann as Werner Pfennig in episode 103 of All the Light We Cannot See. Cr. Katalin Vermes/Netflix © 2023

Kedua-dua kelihatan ditakdirkan untuk bertemu, dan anda lebih baik percaya bahawa dalam cerita yang begitu ramalan mereka akan, tetapi dalam keadaan apa? Adakah Werner akan menyelamatkan Marie atau menyebabkan kemusnahan beliau? Dan adakah beliau akan mencapainya sebelum pencuri permata Nazi Reinhold von Rumpel (Lars Eidinger) mencari permata berlegenda—dan berlegenda terkutuk—yang diselamatkan Daniel dari muzium sejarah semula jadi di mana beliau bekerja sebelum orang Jerman menjarah Paris? Soalan-soalan ini seharusnya cukup untuk memberi siri ini beberapa ketegangan. Tetapi skrip yang dipacu dengan lemah, berselerak dengan kilasan masa silam Marie dan Werner yang tidak sesuai, membunuh apa-apa momentum yang dihasilkannya pada masa kini.

Bahkan lebih mengganggu ialah siri ini membazir bakat pelakon berbakat. Laurie baik tetapi tidak digunakan sepenuhnya sebagai seorang dandy abad ke-19 yang terguncang ke dalam pengasingan oleh kekejaman yang dialaminya dalam Perang Dunia Pertama—watak menarik, tetapi yang penonton hanya dapat mengenalinya sedikit. Eidinger, pelakon Jerman yang menakjubkan yang paling dikenali di AS sebagai bintang Babylon Berlin yang juga kegemaran pengarah Irma Vep Olivier Assays, terasa dibuang dalam peranan Christoph-Waltz-lite dari seorang Nazi berlidah tajam. Paling buruk ialah pelantikan yang jelas salah Mark Ruffalo, yang telah bekerja dengan menakjubkan dalam judul terkini seperti I Know This Much Is True dan Dark Waters tetapi sangat buruk di sini. Pelakon terlalu banyak menerima hentaman untuk aksen yang kurang sempurna, tetapi pengucapan bahasa Inggeris Ruffalo begitu dipaksakan, saya fikir pada mulanya bahawa watak itu meniru suara yang bodoh. Keartifisan itu menular ke semua aspek apa yang menjadi prestasi kaku sebagai Papa Marie yang penyayang. Adalah juga berharga untuk bertanya mengapa watak Perancis berbual dalam bahasa Inggeris beraksen British, pada mulanya. (Nazi, bagi bahagian mereka, berbual dalam bahasa Inggeris beraksen Jerman.)