TikTok larang tidak perlembagaan – calon presiden

(SeaPRwire) –   RFK Jr. berniat menyaman pihak Putih, mendakwa ia cuba “menipu” rakyat Amerika muda semata-mata untuk kelihatan tegas terhadap China

Calon bebas presiden Amerika Syarikat yang bebas, Robert F. Kennedy Jr. berniat mengfailkan saman terhadap kerajaan Amerika atas ancamannya untuk melarang platform media sosial TikTok, yang mempunyai 170 juta pengguna di negara itu.

Presiden Joe Biden minggu ini menandatangani undang-undang yang memberi syarikat induk TikTok dari China, ByteDance, 270 hari untuk melepaskan diri daripadanya. Sekiranya gagal mematuhi, TikTok akan dilarang daripada kedai aplikasi yang membekalkan pelanggan Amerika.

Kennedy percaya ancaman itu bersifat tidak perlembagaan dan justifikasi untuknya – iaitu bahawa kerajaan China mungkin menggunakan TikoTok untuk mengumpul data peribadi warganegara Amerika – adalah “asap”.

“Agensi perisikan dari banyak negara, terutamanya kita, mengumpul data anda dari mana-mana sahaja setiap masa,” katanya pada Jumaat dalam kenyataan di X (dahulunya Twitter).

Pegawai AS “tidak memahami bahawa TikTok adalah platform keusahawanan untuk beribu-ribu belia Amerika,” tambah ahli politik itu. “Mereka mahu menipu mereka semata-mata supaya mereka boleh berpura-pura tegas terhadap China.”

Kempen Kennedy dianggap bertentangan dengan kedua-dua Biden dan lawannya yang dijangka dari Parti Republikan, Donald Trump. Beliau telah mendesak pengundi Amerika untuk menolak kedua-dua parti kebangsaan utama, yang didakwanya hampir tidak dapat dibezakan dan mewakili perniagaan besar dan bukannya rakyat biasa.

Sementara itu, TikTok juga berniat melawan larangan potensial atas alasan Pindaan Pertama.

“Fakta dan perlembagaan berpihak kepada kami dan kami dijangka akan menang lagi,” kata Ketua Eksekutif platform bernilai berbilion dolar itu, Shou Zi Chew, dalam kenyataan video yang dimuatnaik beberapa minit selepas Biden menandatangani undang-undang itu pada Rabu.

Beliau merujuk kepada usaha Trump pada 2020 untuk melarang TikTok dan syarikat China lain WeChat, yang dibatalkan di mahkamah AS.

Calon Republikan juga mengkritik Putih atas kempen terbaru terhadap TikTok. Pada Isnin, Trump mendakwa dalam pos Truth Social bahawa Biden “adalah orang yang mendorongnya untuk ditutup, dan melakukannya untuk membantu kawan-kawannya di Facebook menjadi lebih kaya dan dominan.”

Tarikh akhir yang diberikan kepada TikTok dijadualkan berakhir tidak lama selepas pilihan raya presiden November. Antara lain, platform itu merupakan sumber berita utama bagi banyak pengundi muda Amerika, mengikut beberapa kajian. Pegawai dari kedua-dua parti telah menekan platform media sosial untuk memperkenalkan dasar penyuntingan kandungan yang lebih ketat untuk dikatakan memerangi penyebaran berita palsu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.