TikTok akan mengambil tindakan undang-undang jika AS melarang aplikasi – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Satu rang undang-undang yang akan memaksa pemilikan ByteDance China untuk menjual aset aplikasi popular telah diluluskan oleh Dewan Perwakilan

TikTok dilaporkan merancang untuk menentang secara undang-undang kerajaan AS jika ia meluluskan undang-undang yang akan memerlukan syarikat induk aplikasi China untuk menjual pemilikannya atau menghadapi larangan lengkap platform, Bloomberg melaporkan pada Isnin.

Pada akhir minggu, Dewan Perwakilan Amerika Syarikat telah mengikat rang undang-undang yang boleh melihat TikTok dilarang kepada rang undang-undang kecemasan memberi bantuan kepada Ukraine, Israel dan Taiwan. Undang-undang akhirnya diluluskan dengan undian 360 ke 58. Jika diluluskan oleh Senat, pemilik aplikasi China ByteDance akan mempunyai sembilan bulan untuk menjual perniagaannya atau diharamkan daripada kedai aplikasi AS.

“Ini adalah perjanjian tanpa praseden yang dirundingkan antara Speaker Republikan dan Presiden Biden,” Michael Beckerman, ketua dasar awam TikTok untuk Amerika, memberitahu kakitangan AS syarikat dalam nota yang dilihat oleh Bloomberg.

“Pada peringkat undang-undang itu ditandatangani, kami akan bergerak ke mahkamah untuk cabaran undang-undang,” beliau dilaporkan menulis.

Beckerman sebelum ini menyatakan bahawa tuntutan divest atau larangan terhadap TikTok adalah pelanggaran hak pertama Amendemen pengguna aplikasi 170 juta di AS dan bahawa undang-undang seperti itu, jika diluluskan, akan mempunyai “akibat memusnahkan” untuk hampir 7 juta perniagaan menggunakan platform itu.

“Ini adalah permulaan, bukan akhir proses panjang ini,” eksekutif itu berkata dalam nota Sabtu, bersumpah untuk “terus berjuang.”

China juga telah mengutuk usaha untuk mengharamkan TikTok di AS, dengan jurucakap Kementerian Luar Negeri Wang Wenbin mendakwa bahawa langkah sedemikian akan melanggar peraturan perdagangan antarabangsa dan peraturan ekonomi dan perdagangan antarabangsa.

“[Rang undang-undang] bertentangan dengan prinsip persaingan adil dan peraturan perdagangan antarabangsa dan ekonomi antarabangsa,” kata Wang bulan lepas, menuduh AS melakukan “tingkah laku penindasan” dan “menggunakan kuasa negara” terhadap ByteDance.

“Apabila seseorang melihat sesuatu yang baik yang dimiliki orang lain dan cuba mengambilnya untuk diri mereka sendiri, ini sepenuhnya logik seorang penyamun,” katanya.

Beberapa ahli Kongres Amerika Syarikat telah menyatakan selama bertahun-tahun bahawa TikTok membawa “ancaman keselamatan negara” kerana pemilikannya oleh China, dan telah bersikeras memaksa ia memutuskan hubungan dengan syarikat induknya ByteDance.

Walau bagaimanapun, beberapa di Kongres AS menentang undang-undang yang menyasarkan aplikasi China, dengan Wakil Republikan Thomas Massie dari Kentucky mendakwa bahawa “rawatan” yang dibentangkan dalam rang undang-undang “lebih teruk daripada penyakit,” kerana ia akan memberi Kuasa Eksekutif AS kuasa untuk mengharamkan laman web dan aplikasi lain.

Billionaire dan pemilik X (dahulunya Twitter) Elon Musk telah memperingatkan bahawa rang undang-undang itu adalah “tentang penapisan dan kawalan kerajaan,” manakala Persatuan Kebebasan Awam Amerika (ACLU) telah mengutuk undang-undang itu sebagai “melanggar hak bersuara jutaan Amerika” yang menggunakan platform itu setiap hari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.