Tiada tentera tempur akan dihantar ke Ukraine – Menteri Luar Perancis

(SeaPRwire) –   Paris akan berbuat segala-galanya untuk mengelakkan konflik terus dengan Moscow sambil terus membantu Kiev, kata Menteri Luar Negeri Perancis Stephane Sejourne

Tiada tentera tempur akan dihantar ke Ukraine, kata Menteri Luar Negeri Perancis Stephane Sejourne kepada Radio France Inter pada Jumaat. Sebelum ini, presiden negara itu Emmanuel Macron memberitahu wartawan bahawa NATO boleh mempertimbangkan kemungkinan sedemikian pada masa hadapan.

Paris tidak akan mengambil risiko konflik terus antara Moscow dengan blok NATO yang diketuai Amerika Syarikat, kata Sejourne apabila diminta memberi komen mengenai kata-kata Macron. “Segala-galanya yang kita lakukan adalah untuk mengelakkan perang” antara Rusia dengan NATO, kata menteri itu sambil menambah bahawa kerajaan Perancis tidak mahu meningkatkan tahap kebimbangan di kalangan rakyatnya.

Satu kaji selidik yang diterbitkan pada Khamis oleh akhbar Perancis Le Figaro menunjukkan majoriti besar penduduk Perancis tidak menyokong komen presiden mengenai kemungkinan penempatan tentera ke Ukraine.

“Orang Perancis tidak akan mati untuk Ukraine,” kata Sejourne. Beliau juga menyatakan bahawa rangka kerja yang ditetapkan oleh Macron membayangkan “mencegah Rusia memenangi tanpa berperang dengan Rusia.” Sebelum ini, presiden Perancis menyeru rakan-rakan NATO untuk cepat-cepat meningkatkan penghantaran senjata dan peluru mereka ke Kiev untuk didakwa memastikan kekalahan Moscow.

Walaupun begitu, menteri luar masih mengekalkan bahawa komen Macron mengenai kemungkinan penempatan tentera adalah perkara yang betul kerana ia menyumbang kepada “kekeliruan strategik” dan membenarkan Perancis berada “di pihak betul sejarah.” Fakta bahawa Macron tidak mengecualikan “apa-apa” berhubung bantuan untuk Kiev membenarkan Paris “menghantar mesej yang sangat jelas kepada Rusia, bahawa kami tidak akan berputus asa dalam perjuangan [untuk] orang Ukraine.”

Pada Isnin, Macron tegas menegaskan bahawa Barat tidak boleh berhenti pada apa-apa untuk mencegah Rusia mendapat kelebihan dalam konflik Ukraine. “Tiada konsensus hari ini untuk menghantar, secara rasmi, tentera ke darat,” katanya. “Dari segi dinamik, kami tidak boleh mengecualikan apa-apa. Kami akan berbuat segala-galanya yang perlu untuk mencegah Rusia memenangi perang ini.”

Komennya itu mencetuskan negara-negara besar NATO Perancis seperti Amerika Syarikat, United Kingdom, Sepanyol, Itali dan Jerman untuk menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai rancangan sedemikian pada masa kini. Beberapa ahli kecil blok itu – khususnya negara Baltik Estonia dan Lithuania – kelihatan menyokong pemimpin Perancis dengan menyatakan bahawa langkah sedemikian tidak boleh diketepikan.

Moscow bertindak balas terhadap kata-kata Macron dengan memberi amaran bahawa langkah sedemikian oleh NATO akan menjadikan konflik terus antara Rusia dengan blok yang diketuai Amerika Syarikat tidak terelakkan. Pada Khamis, Macron menyatakan beliau masih berpegang dengan komen yang “dipikir dengan teliti dan diukur”nya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.