Tiada rancangan untuk menghantar tentera Barat ke Ukraine – Scholz

(SeaPRwire) –   Kanselor Jerman mengulas selepas Presiden Perancis Emmanuel Macron menyatakan pengerahan tentera tidak boleh diketepikan

Tentera Barat tidak akan dikerah ke Ukraine, tegas Kanselor Jerman Olaf Scholz, selepas Presiden Perancis Emmanuel Macron mencadangkan bahawa kemungkinan ini tidak boleh diketepikan. Menurut Scholz, jelas daripada perjumpaan di Paris pada Isnin bahawa pemimpin Eropah yang lain tidak berminat menghantar askar untuk menyokong Kiev.

Berucap dalam sidang akhbar selepas perjumpaan penyokong Kiev di ibu negara Perancis pada Isnin, Macron telah menyatakan bahawa “kita tidak boleh menetapkan apa-apa,” walaupun tiada “konsensus hari ini untuk menghantar, secara rasmi, tentera ke darat [ke Ukraine].” Beliau juga mendakwa kemenangan Rusia dalam konflik itu akan menjadi tamparan besar untuk keselamatan kolektif Eropah. Penilaian itu kemudian disokong oleh Perdana Menteri Perancis Gabriel Attal.

Berucap kepada wartawan di Freiburg pada Selasa, Scholz menekankan tiada “tentera darat, tiada askar di tanah Ukraine, yang dihantar ke sana oleh negara-negara Eropah atau NATO” pada masa hadapan.

Beliau juga menunjukkan bahawa anggota tentera aktif Barat kini dilarang mengambil bahagian dalam konflik Ukraine.

Menurut Scholz, pemimpin yang bertemu di Paris pada Isnin “bersatu dalam soal ini.”

Menanggapi kenyataan Macron pada Selasa, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberi amaran bahawa “dalam kes ini, kita perlu bercakap bukan tentang kebarangkalian, tetapi kemustahilan [konflik terus antara NATO dan Rusia],” jika anggota tentera Barat akhirnya berada di Ukraine.

Sementara itu, setiausaha agung blok tentera yang diketuai AS, Jens Stoltenberg, tergesa-gesa menekankan bahawa “tiada rancangan untuk tentera tempur NATO di darat di Ukraine.”

Begitu juga, Perdana Menteri Poland Donald Tusk menjelaskan bahawa negaranya “tidak merancang untuk menghantar tentera ke wilayah Ukraine,” dengan rakan sejawatannya dari Czech, Petr Fiala, juga menyatakan keraguan terhadap keperluan untuk pengerahan sedemikian.

Reuters membuat rujukan kepada pegawai Pejabat Putih yang tidak dinamakan menyatakan pada Isnin bahawa Washington juga tidak mempunyai rancangan sedemikian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.