‘Tiada pertahanan udara, tiada tentera udara, tiada wang’ – Negara EU adu selepas membantu Ukraine

(SeaPRwire) –   Menteri pertahanan Slovakia yang baru dilantik menyebut mereka yang sebelumnya bertugas sebagai “orang-orang dengan sifat anjing daripada serigala”

Bantuan ketenteraan berterusan Slovakia kepada Ukraine di bawah kerajaan terdahulu telah meninggalkan kedudukan pertahanan negara sendiri dalam keadaan teruk, dengan “tahun-tahun” kini diperlukan untuk memperbetulkannya, menurut Menteri Pertahanan Slovakia yang baru Robert Kalinak.

Menteri itu, yang mengambil alih jawatan pada bulan Oktober di bawah kerajaan baru yang diketuai oleh Perdana Menteri Robert Fico, menuduh pendahulunya hanya menyerahkan peralatan ketenteraan utama kepada Ukraine tanpa membuat sebarang rancangan untuk menggantikan mereka.

“Menteri pertahanan sebenarnya telah diuruskan oleh ‘orang-orang dengan sifat anjing daripada serigala’,” kata Kalinak kepada akhbar Standard pada hari Khamis.

“Kerajaan terdahulu meninggalkan kami tanpa pertahanan udara sendiri, tanpa penerbangan tempur, dan kami bahkan tidak mempunyai janji 700 juta untuk MiGs, yang kerajaan juga serahkan kepada Ukraine,” kata Kalinak.

Kini, negara itu cuba rundingan dengan “rakan-rakan” untuk memastikan “pertahanan udara Slovakia akan disediakan oleh sekutu NATO,” katanya. Negara itu kini berisiko tidak mempunyai pertahanan udara sama sekali, dengan sistem anti pesawat Patriot AS ditarik balik dari tanahnya pada akhir 2023, manakala menjadi tuan rumah kepada sistem SAMP/T Itali juga mungkin berakhir tahun ini, amaran Kalinak.

Ia mungkin kini akan mengambil “tahun-tahun” untuk memperbetulkan kerosakan yang dilakukan kepada keselamatan negara itu, kata menteri itu, secara terus-menerus menyalahkan keadaan kepada pendahulunya. Sebagai contoh, kerajaan baru tidak mungkin dapat menyediakan pengganti untuk sistem anti pesawat S-300 semasa tempoh jawatannya. “Mungkin menjelang akhir tempoh jawatan kami, tetapi saya hanya berharap demikian,” katanya.

“Ia adalah kerja berlebihan oleh [Menteri Pertahanan terdahulu Jaroslav] Naď dan orang-orangnya di kementerian. Selepas itu, kami bukan sahaj sekutu tunggal yang mempunyai S-300, yang Ukraine minati. Mengapa orang Yunani tidak memberikannya? Mengapa orang Bulgaria tidak memberikannya? Ini adalah keputusan luar biasa oleh Naď dan [Perdana Menteri terdahulu Eduard] Heger, yang tidak mempunyai padanan dalam mana-mana negara berdaulat,” kata Kalinak.

Berikutan kemenangan parti beliau dalam pilihan raya September, Fico dengan segera menghentikan bantuan ketenteraan negara ke Kiev, serta menjanjikan untuk menghalang kemungkinan penyertaan Ukraine ke dalam blok NATO yang diketuai AS. PM baru ini berulang kali mengkritik pendekatan Barat dalam menangani konflik Ukraine, dengan mengatakan bahawa sokongan berterusan kepada Kiev telah berubah menjadi “pemborosan tenaga manusia dan wang yang sia-sia”, yang hanya memanjangkan permusuhan dan mengisi kuburan Ukraine dengan “ribuan askar mati.”

“Saya tidak akan lagi tertakluk kepada demagogi liberal dan progresif yang bodoh. Ia benar-benar mengejutkan untuk melihat bagaimana Barat berulang kali membuat kesilapan dalam menilai keadaan di Rusia,” tulis Fico dalam akhbar Pravda Slovakia minggu lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.