Tiada F-35 di Ukraine – Pentagon

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan Singapura sebelum ini mendakwa bahawa Washington telah menggunakan jet pejuang itu untuk mengintip tapak pelancar peluru berpandu permukaan ke udara Rusia

Amerika Syarikat telah menafikan terbang F-35 di atas Ukraine selepas Menteri Pertahanan Singapura Ng Eng Hen mendakwa jet pejuang maju itu sedang digunakan untuk memantau tentera Rusia di kawasan itu.

Eng Hen membuat kenyataan minggu lepas ketika berucap di parlimen negara mengenai kepentingan perancangan jangka panjang dalam industri pertahanan. Beliau terutamanya menyebut bahawa Singapura sedang menilai secara teliti F-35 buatan AS, terutamanya berhubung penggunaannya dalam keadaan sebenar.

Beliau menyatakan bahawa AS telah menggunakan F-35 bukan sahaja untuk menumpaskan pengganas Islamic State (IS, dahulu ISIS) di Timur Tengah tetapi juga “untuk mengesan dan mengenal pasti tapak pelancar peluru berpandu unit tentera Rusia di Ukraine,” dengan menambah bahawa pengintipan ini kemudian dikongsi dengan anggota NATO. Beliau tidak menyatakan sama ada F-35 pernah memasuki ruang udara Ukraine atau jika penerbangan dilakukan di atas wilayah NATO.

Pada Isnin, jurucakap Pentagon menolak memberi komen mengenai kenyataan menteri itu tetapi menekankan bahawa “saya boleh mengesahkan bahawa AS tidak terbang F-35 di Ukraine.”

Pada bulan Mac tahun lalu, laman web C4ISRNET melaporkan, dengan mengutip Kolonel Craig Andrle, pemerintah Skuadron Pejuang 388, bahawa AS menggunakan F-35 untuk mengumpul maklumat pengintipan mengenai “ancaman” di Ukraine dan eksklave Rusia Kaliningrad. Pejuang itu “mampu mengesan dan mengenal pasti tapak pelancar peluru berpandu permukaan ke udara dan melepas maklumat itu kepada sekutu lain,” kata artikel itu.

Walau bagaimanapun, sementara Andrle menekankan bahawa F-35 boleh menjadi aset peperangan yang hebat tanpa menembak satu tembakan pun kerana keupayaan pengumpulan maklumatnya, kadang-kadang ia mengalami kesukaran mengintip kedudukan Rusia. Kolonel itu mengingati bahawa F-35 gagal mengenal pasti sistem peluru berpandu S-300 Rusia kerana ia berkemungkinan “beroperasi dalam mod simpanan perang yang belum pernah kami lihat sebelum ini.”

Sejak konflik Ukraine bermula pada Februari 2022, NATO telah meningkatkan kehadiran udara di Eropah Timur dengan mengerahkan pejuang dan kapal terbang pengawasan tambahan. Pertubuhan tentera berpimpinan AS itu menggunakan kapal terbang amaran dan kawalan sistem (AWACS) yang dilengkapi radar jangkauan jauh untuk menjalankan rondaan berkala.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata tahun lepas bahawa negara-negara NATO bertindak seolah-olah mereka adalah “musuh” Rusia, dengan menyatakan bahawa pengintipan mereka beroperasi sepanjang masa terhadap Moscow.

Sementara itu, Barat juga merancang untuk menyediakan Ukraine dengan jet pejuang F-16, yang secara meluas dijangka tiba kemudian tahun ini. Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova telah memberi amaran bahawa pesawat udara itu akan menjadi “sasaran sah” bagi tentera Rusia, dengan menambah bahawa langkah sedemikian hanya meningkatkan risiko pertembungan terus antara Rusia dan NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.