The Buccaneers Sedang Berusaha Sangat Keras Untuk Menjadi Bridgerton Berikutnya

Dari The Gilded Age ke Gossip Girl, novel Edith Wharton dari akhir abad ke-19 tentang masyarakat tinggi Manhattan telah lama menjadi inspirasi drama TV abad ke-21. Jadi mengejutkan bahawa kita tidak melihat lebih banyak adaptasi Wharton di layar kecil. Akhirnya, Apple TV+ telah mengambil novel tidak selesai terakhirnya, The Buccaneers, dan hasilnya, yang memulakan tayangan pada 8 November, berhutang setidaknya sebanyak drama zaman romantik seperti Bridgerton seperti penyayatan sosial yang tajam daripada pengarang tersebut.

Kerangka plot asal Wharton dikekalkan: lima gadis Amerika kaya yang kira-kira berusia dewan belia berpindah ke London untuk menghilangkan stigma wang baru dengan berkahwin dengan bangsawan British. Terkenal tetapi, dalam banyak kes, miskin, lelaki Inggeris itu tertarik dengan semangat hidup bebas gadis-gadis baru itu – dan mungkin lebih daripada itu, wang mereka. Di kedua-dua belah pihak, dan di kalangan gadis-gadis tempatan yang lebih pasif dan layak, cinta, persaingan dan sabotaj berlaku. Juga parti. Banyak parti.

Walaupun setiap wanita muda mendapat momen dalam sorotan, wira kita ialah Annabel “Nan” St. George (Kristine Frøseth dari The Society, tidak dapat ditolak), pemindahan terbaru ke New York dari tempat terpencil Saratoga. Lebih fokus kepada kawan-kawannya daripada kehidupan cintanya, Nan ialah perekat yang mengekalkan kumpulannya bersama. Tetapi ini boleh menjadi sukar untuk dilakukan apabila sahabat terbaiknya Conchita (Alisha Boe) tiba di pelamin dengan hamil dan kakaknya yang cantik Jinny (Imogen Waterhouse) melemparkan siku untuk mengunci bakal yang diinginkannya. Awal siri ini, Nan juga mengetahui rahsia menyayat hati yang membuatnya meragui tempatnya dalam komuniti ini.

Adalah wajar bahawa gadis kumpulan yang paling tidak berorientasikan perkahwinan akan menjadi yang paling berantakan dalam cinta segi tiga. Pertama dia memulakan godaan dengan Guy Thwarte (Matthew Broome) yang menarik. Kemudian dia bertemu dengan Duke samaran, Theo (Guy Remmers), yang menyamar sebagai pelukis yang rendah kerana dia bosan dengan wanita yang hanya menginginkan gelarannya. Semua dalam segi tiga ini menyembunyikan letupan mengenai identiti atau motif mereka, dan letupan bersilih ganti membawa beberapa putaran baru kepada trope basi.

Khawatir, mungkin, bahawa adaptasi yang lebih terus akan membosankan penonton muda, pencipta Katherine Jakeways memperkuat drama dengan sentuhan Rhimesian. Kesadaran feminis adalah kontemporari, seperti runut bunyi; rakaman semula wanita lagu LCD Soundsystem ‘s “North American Scum” diputar ketika kredit pembukaan bertema Instagram siap. Ada cinta gay. Barisan pelakon berbilang bangsa. Kegemaran Generasi Z Josie Totah, yang memainkan bintang realiti TV bangga transgender dalam pekerjaan semula 2020 Saved by the Bell , ialah yang paling lucu dari buccaneers, dengan cekap menyampaikan garis tunggal anakronistik tetapi menyeronokkan.

Walaupun ia boleh mengejutkan untuk mendengar Whartonian bon mots bersebelahan dengan idiom dan intonasi kontemporari, tiada yang salah secara mendasar dengan apa-apa daripada di atas. Setiap generasi berhak untuk mengekalkan kesusasteraan klasik hidup dengan menjadikannya sendiri, dan ini hebat bahawa begitu banyak penonton muda akan melihat diri mereka tercermin dalam watak-watak. Tetapi Buccaneers ini mempunyai masalah yang serupa dengan masalah yang merosakkan Bridgerton sehingga prakuel, Queen Charlotte, membersihkan kekeliruan: beberapa bentuk rasisme wujud dalam 1870 alternatif ini, tetapi tidak selalu jelas bagaimana perwakilan mereka terhadap pandangan masyarakat yang lebih besar terhadap ras.

Lebih mengganggu penekanan siri ini pada melodrama yang familiar tentang cinta – pelukan pasangan yang genting, kebencian orang yang ditolak, lelaki yang benar-benar mengaum di atas tebing karena hasrat terhadap seseorang yang tidak boleh dimilikinya – berbanding hubungan yang lebih halus di antara gadis-gadis yang saingan serta saudara dan kawan. Kekerasan antara Nan dan Conchita; ketegangan antara Mabel Totah, yang ingin tinggal di England, dan saudaranya Lizzy (Aubri Ibrag), yang melarikan diri ke New York selepas pengalaman traumatik; perang sejuk antara Jinny dan Lizzy, yang mengincar lelaki yang sama – ini adalah beberapa dinamik antara peribadi paling menarik yang siri ini tawarkan. Bahkan lebih menggamit adalah hubungan Nan dan Jinny dengan ibu mereka, dimainkan oleh Christina Hendricks. Seperti yang dilakukannya dalam Mad Men, Hendricks memanggil empati mendalam untuk wanita yang rapuh dan tangguh, kulit tebalnya menyembunyikan seumur hidup penghinaan daripada orang yang paling dicintainya.

Secara keseluruhan, The Buccaneers bukanlah kejayaan yang menentu atau kegagalan mutlak. Ia drama remaja yang sederhana dengan korset dan kereta kuda, yang mungkin cukup untuk memuaskan audiennya dan sepatutnya mengekalkan minat sesiapa sahaja dengan subjek dan tiada yang lebih baik untuk ditonton dengan sederhana tertarik. Saya tidak begitu kecewa, tetapi saya berharap kita akan melihat lebih banyak adaptasi Wharton yang lebih berani segera.