Thailand Memajukan Bantuan Wang Tunai Kontroversi AS$14 Bilion Untuk Menyokong Ekonomi

Thailand melancarkan geran tunai sebanyak $14 bilion untuk menghidupkan semula ekonominya, mengecilkan saiz rangsangan yang dirancang hanya sedikit walaupun dengan amaran daripada beberapa ekonom dan bekas pengurusan bank pusat bahawa perbelanjaan itu mungkin menggalakkan inflasi dan melebarkan defisit fiskal.

Program dompet digital yang dipanggil akan menyokong 50 juta orang dengan setiap menerima 10,000 baht ($280) yang mungkin siap untuk dibahagikan pada Mei, mengikut Perdana Menteri Srettha Thavisin. Ini adalah pengurangan daripada cadangan asal untuk meluaskan geran tunai kepada 56 juta orang yang berusia 16 tahun ke atas.

Untuk layak menerima geran tunai, seseorang perlu memperoleh kurang daripada 70,000 baht sebulan dan memegang kurang daripada 500,000 baht dalam akaun simpanan.

Geran tunai akan menelan belanja kerajaan sebanyak 500 bilion baht dan akan dibiayai melalui peminjaman sekali gus, kata Srettha. Kerajaan merancang untuk memindahkan satu rang undang-undang khas sebelum parlimen pada awal tahun depan untuk memudahkan peminjaman itu, beliau berkata, dengan menambah bahawa pentadbiran juga akan memasukkan 100 bilion baht ke dalam dana peningkatan keupayaan untuk mempromosikan automasi dan inovasi perindustrian.

Saham pengedar dan pembekal perabot Thailand meningkat selepas pengumuman dompet digital manakala bon dan mata wang jatuh kerana kebimbangan pinjaman baru melebarkan defisit fiskal. Central Retail Corp Pcl melonjak sehingga 6%, Berli Jucker Pcl meningkat 5.6%, Home Product Center Pcl naik 3.4% dan Index Livingmall Pcl maju 3%.

Baht Thailand memanjangkan kemerosotan kepada 0.8%, dijangka mencatat kekalahan mingguan pertama dalam tiga, manakala hasil bon kerajaan 10 tahun naik 3 mata asas kepada 3.066%.

Pembayaran dompet digital sekali gus ini adalah janji pilihan raya utama Parti Pheu Thai yang memimpin kerajaan campuran sekarang. Srettha, bekas ahli perniagaan hartanah yang menjadi perdana menteri, berkata geran tunai “akan bertindak sebagai pemangkin untuk meremajakan ekonomi”, yang telah berkembang pada kadar purata kurang daripada 2% dalam dekad lepas, jauh di bawah jiran Asia Tenggara seperti Indonesia dan Vietnam.

“Ini menandakan permulaan peralihan ekonomi Thailand,” kata Srettha. “Skema dompet digital ini hanyalah dasar rangsangan ekonomi awal. Dan biarkan saya menekankan semula bahawa ini bukan dasar populis yang akan merosakkan ekonomi dan kesejahteraan rakyat.”

Cadangan Srettha adalah sebahagian daripada rancangan untuk merancakkan pertumbuhan ekonomi kepada kira-kira 5% setahun selama empat tahun akan datang. Petisyen yang ditandatangani oleh puluhan ekonom dan penganalisis Thailand, termasuk bekas pengurusan bank pusat, bulan lepas berkata program itu akan memberi kesan buruk daripada baik. Ia juga bertentangan dengan pendirian Gabenor Bank Thailand Sethaput Suthiwartnarueput memanggil untuk memberi keutamaan kepada pelaburan daripada merancakkan penggunaan.

Pada Jumaat, Srettha mempertahankan langkah-langkah rangsangan dengan berkata ia bertujuan untuk merancakkan ekonomi dalam jangka pendek dan tidak akan menggalakkan inflasi. Pembiayaan skema dompet digital akan mematuhi disiplin fiskal dan membantu mengurangkan nisbah hutang awam kepada keluaran dalam negara kasar, katanya. Rancangan itu perlu mendapat kelulusan kabinet dan parlimen, kata perdana menteri itu.

Parti Pembangkang Utama Move Forward mengutuk rancangan untuk meminjam wang untuk membiayai dompet digital, dengan berkata ia akan melanggar beberapa undang-undang sedia ada dan membahayakan disiplin fiskal negara serta menanggung beban faedah dan hutang selama bertahun-tahun akan datang.

“Beban faedah terhadap bajet akan melebihi 10% pada tahun fiskal 2025, yang pastinya menjadi perhatian agensi penarafan kredit untuk menurunkan penarafan,” kata timbalan pemimpin parti Sirikanya Tansakun.

Walaupun geran tunai dijangka merancakkan kuasa membeli di peringkat akar umbi ekonomi dalam jangka pendek, langkah-langkah lebih mungkin diperlukan untuk mengekalkan momentum, kata Amonthep Chawla, ketua penyelidikan di CIMB Thai Bank.

Penggunaan teknologi blockchain akan membantu mencegah penyalahgunaan dana dan meletakkan asas untuk ekonomi digital yang boleh menangani masalah struktur, kata Srettha.

Mereka yang tidak layak menerima geran tunai boleh meminta potongan cukai pendapatan peribadi atas perbelanjaan sebanyak 50,000 baht pada 2024, kata Srettha. Kerajaan merancang untuk membayar balik wang yang dipinjam untuk membiayai dompet digital dalam tempoh empat tahun, katanya.