Tesla factory robot mauls worker – media

(SeaPRwire) –   Mesin kilang robot Tesla menyerang pekerja – media

Seorang jurutera perisian Tesla mengalami luka robek selepas diserang oleh sebuah mesin pembuatan di kilang ‘gigafactory’ syarikat itu di Texas, beberapa laman berita melaporkan, dengan mengutip dokumen dan keterangan saksi.

Terperinci dalam laporan kecederaan yang diperoleh oleh Daily Mail, insiden itu berlaku pada tahun 2021 di kilang besar Tesla di Austin, di mana seorang jurutera tidak dinamakan sedang cuba memberi perkhidmatan kepada robot automatik yang direka untuk membentuk bahagian kereta dari kepingan aloi dicurah.

Walaupun beberapa mesin telah dimatikan untuk kerja penyelenggaraan, satu robot tidak diduga melonjak ke tindakan, mengunci jurutera itu terhadap permukaan sebelum “mendorong cakarnya ke dalam tubuhnya dan mengeluarkan darah dari belakang dan lengannya,” dua saksi berkata kepada laman berita The Information, menambah bahawa pekerja itu meninggalkan “jejak darah di belakangnya” selepas melepaskan diri. Dia juga mengalami “robek, ceraian atau luka terbuka” pada tangan kirinya, laporan kecederaan itu menyatakan.

Walaupun saksi mata mengenai serangan itu menggambarkan kecederaan yang ketara, laporan Tesla kepada pihak berkuasa menyatakan jurutera itu tidak memerlukan masa cuti bergaji untuk pulih. Syarikat itu sehingga kini enggan memberi komen mengenai insiden itu secara awam.

Orang rapat dengan Tesla dilaporkan berkata terdapat banyak kelemahan keselamatan, dan pelbagai kecederaan tempat kerja adalah akibat glitch teknikal di kilang Texas itu.

Seorang peguam mewakili pekerja kontrak di kilang Austin, Hannah Alexander, kemudian memberitahu Daily Mail bahawa kecederaan kepada kakitangan, dan malah kematian, telah dilaporkan kurang oleh Tesla, dengan mengutip kematian seorang pekerja pembinaan di kemudahan itu pada September 2021.

“Kami telah mempunyai beberapa pekerja yang cedera, dan satu pekerja yang meninggal dunia, di mana kecederaan atau kematiannya tidak terdapat dalam laporan ini yang seharusnya disiapkan dan diserahkan kepada pihawan dengan tepat oleh Tesla untuk mendapatkan insentif cukai,” kata Alexander, dengan menambah laporan kecederaan Tesla harus dibaca “dengan sebutir garam.”

Tahun lalu, Alexander dan Kumpulan Pertahanan Pekerja, sebuah kumpulan penyokong, mengemukakan aduan kepada Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Amerika Syarikat (OSHA) dengan mendakwa isu-isu keselamatan dan kecederaan tidak dilaporkan di kilang gigafactory itu. Agensi persekutuan itu sehingga kini belum mengambil tindakan, dan Tesla telah menolak dakwaan serupa berkaitan kilangnya di California, dengan mengatakan ia adalah sebahagian daripada “serangan bermotif ideologi.” Syarikat itu telah dikenakan puluhan denda OSHA sepanjang dasawarsa terakhir, kebanyakannya atas pelanggaran di lokasi California. Tiada yang melibatkan kilang Texas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.