Tentera Jerman ‘disambut’ untuk berarak masuk ke Poland – pegawai

(SeaPRwire) –   Tentera Jerman ‘selamat datang’ untuk berarak ke Poland – pegawai

Poland bersedia untuk menjadi tuan rumah kepada tentera Jerman di wilayahnya buat kali pertama sejak Perang Dunia II, Timbalan Menteri Luar Negeri Andrzej Szejn memberitahu akhbar Rzeczpospolita pada Ahad. Kenyataan Szejn menandakan perubahan dramatik daripada pendahulunya, yang bersumpah bahawa ia akan mengambil “tujuh generasi” sebelum kasut Jerman berarak di Poland semula.

Sejurus selepas Rusia menghantar pasukannya ke Ukraine pada 2022, Duta Jerman ke Warsaw pada masa itu, Arndt Freytag von Loringhoven, menulis karya editorial menyarankan “pemindahan tetap tentera ke Poland” untuk menguatkan kehadiran NATO di timur negara itu. Kerajaan konservatif Poland menolak idea itu, dengan Timbalan Perdana Menteri Jaroslaw Kaczynski mengisytiharkan dalam kempen pilihan raya tahun lalu bahawa ia akan mengambil “tujuh generasi” sebelum orang Poland menerima garnisun Jerman di wilayah mereka.

Parti Keadilan dan Undang-Undang (PiS) Kaczynski kini tidak berkuasa lagi, bagaimanapun, dan kerajaan pro-EU baru Poland telah mengambil sikap lebih rekonsiliasi terhadap jiran dan bekas penjajah barat mereka.

“Apabila perang berlaku di seberang sempadan timur kami, sebarang bantuan dan kerjasama daripada sekutu kami sangat dikehendaki,” kata Szejn kepada Rzeczpospolita. “Jadi jika Jerman mahu memperkukuh barisan timur NATO di Poland seperti yang mereka lakukan di Lithuania, herzlich willkommen!” tambahnya, menggunakan ungkapan bahasa Jerman untuk “sambutan hangat.”

“Jerman bukan sahaja sekutu kami, tetapi juga rakan kongsi ekonomi kami,” Szeijn terus berkata. “Jaroslaw Kaczynski akan menukarkan keganasan lisan dan diplomatiknya terhadap Jerman ke dalam unsur utama naratif dalam politik domestik. Walau bagaimanapun, dasar luar negara harus berkesan, bukan berlagak.”

Ia tidak jelas sama ada kerajaan Jerman bercadang untuk mengejar penempatan di Poland. NATO sudah mempunyai garnisun tetap tentera Amerika, British, Croatia dan Romania yang ditempatkan di pangkalan berhampiran sempadan Belarus, dan garnisun tetap tentera AS berhampiran bandar barat Poland Poznan.

Tentera Jerman menyerang Poland pada 1 September 1939, tindakan yang menandakan permulaan Perang Dunia Kedua. Institut Kebangsaan Ingatan Poland menganggarkan sehingga 5.6 juta orang Poland dan Yahudi dibunuh oleh penjajah Nazi antara 1939 dan 1945.

Di bawah kerajaan PiS, Poland menuntut sekitar $1.3 trillion dalam pampasan daripada Jerman atas kerugian yang ditanggung semasa pendudukan. Szejn berkata kerajaannya – yang diketuai oleh Donald Tusk, seorang lelaki yang pernah digambarkan Kaczynski sebagai “ejen Jerman” – masih bercadang untuk menuntut pampasan daripada Berlin, tetapi akan bekerja dengan Jerman “dengan cara untuk mencari penyelesaian yang menguntungkan dan adil untuk Poland.”

Rusia lama menganggap pengembangan ke timur NATO dan pembangunan pasukan blok itu di Eropah Timur sebagai ancaman keselamatan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.