Tentera Israel Masuk Hospital Terbesar di Gaza untuk ‘Operasi Sasaran’

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-HOSPITAL

(SeaPRwire) –   KHAN YOUNIS, Lembah Sungai Gaza — Tentera Israel memasuki hospital terbesar di Gaza, Al-Shifa awal Rabu, melakukan apa yang dipanggilnya “operasi tepat dan terhad ke atas Hamas di kawasan tertentu” hospital tersebut, yang telah menjadi tapak pertembungan dengan kumpulan militan.

Tentera darat mengelilingi hospital sebagai sebahagian daripada serangan daratnya terhadap Hamas. Pihak berkuasa Israel mendakwa militan menyembunyikan operasi ketenteraan di hospital. Tetapi dengan beratus-ratus pesakit dan kakitangan perubatan di dalam, pihak berkuasa Israel telah menahan diri daripada memasuki.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, pasukan pertahanan Israel telah “memberi amaran secara terbuka berulang kali bahawa penggunaan ketenteraan Hamas terhadap Hospital Shifa membahayakan status perlindungannya di bawah undang-undang antarabangsa,” kata tentera.

“Semalam, IDF menyampaikan kepada pihak berkuasa berkaitan di Gaza sekali lagi bahawa semua aktiviti ketenteraan dalam hospital mesti berhenti dalam masa 12 jam. Sayangnya, ia tidak berbuat demikian.”

Hamas menafikan dakwaan Israel bahawa ia menggunakan hospital untuk perlindungan.

Pihak tentera tidak memberikan butiran lanjut tetapi menyatakan mereka mengambil langkah untuk mengelakkan kerosakan kepada orang awam.

Operasi itu berlaku selepas tentera menawan kawalan meluas di utara Gaza pada Selasa, termasuk merampas bangunan perundangan wilayah dan ibu pejabat polis, keuntungan yang membawa nilai simbolik tinggi dalam usaha negara itu untuk menghancurkan kumpulan militan Hamas yang memerintah.

Sementara itu, pegawai pertahanan Israel berkata mereka bersetuju untuk membenarkan bekalan bahan api memasuki Jalur Gaza untuk operasi kemanusiaan. Ini adalah kali pertama Israel membenarkan bahan api memasuki wilayah terkepung sejak serangan lintas sempadan yang berdarah oleh kumpulan militan Hamas pada 7 Oktober.

Di dalam beberapa bangunan yang ditawan, askar mengangkat bendera Israel dan bendera tentera untuk menyambut. Dalam sidang akhbar televisyen kebangsaan, Menteri Pertahanan Yoav Gallant berkata Hamas “kehilangan kawalan” utara Gaza dan bahawa Israel membuat keuntungan besar di Bandar Gaza.

Tetapi bertanya tentang jangka masa untuk perang, Gallant berkata: “Kita bercakap tentang berbulan-bulan, bukan sehari atau dua.”

Salah seorang panglima Israel di Gaza, dikenali sebagai Lt. Col. Gilad, berkata dalam satu video bahawa pasukannya berhampiran Hospital Shifa telah merampas bangunan kerajaan, sekolah dan bangunan perumahan di mana mereka mendapati senjata dan menghapuskan pejuang.

Tentera berkata mereka telah merampas perundangan, ibu pejabat polis Hamas dan kompleks yang menempatkan ibu pejabat ketenteraan mahkamah Hamas. Bangunan-bangunan itu adalah simbol yang kuat, tetapi nilai strategiknya tidak jelas. Pejuang Hamas dipercayai berada di bunker bawah tanah.

Selama beberapa hari, tentera Israel telah mengelilingi Hospital Al-Shifa, kemudahan yang menurut mereka Hamas bersembunyi di dalamnya, dan di bawahnya, untuk menggunakan orang awam sebagai perisai untuk pangkalan komando utama mereka. Staf hospital dan Hamas menafikan dakwaan itu.

Ratusan pesakit, kakitangan dan orang yang dipindahkan terperangkap di dalam, dengan bekalan menyusut dan tiada elektrik untuk menjalankan inkubator dan peralatan lain yang menyelamatkan nyawa. Selepas beberapa hari tanpa penyejukan, pada Selasa kakitangan mayat menggali kuburan besar di halaman untuk lebih daripada 120 mayat, kata pegawai.

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-HOSPITAL

Di tempat lain, Palang Merah Palestin berkata pada Selasa mereka telah mengevakuasi pesakit, doktor dan keluarga yang dipindahkan dari hospital Gaza lain, Al-Quds.

Israel bersumpah untuk mengakhiri pemerintahan Hamas di Gaza selepas serangan militan pada 7 Oktober yang mengorbankan hampir 1,200 orang dan mengambil kira-kira 240 tebusan. Kerajaan Israel mengakui ia tidak tahu apa yang akan dilakukannya dengan wilayah itu selepas kekalahan Hamas.

Serangan – salah satu pengebomberan paling teruk sejak abad ini – telah menjadi bencana bagi 2.3 juta orang Palestin di Gaza.

Lebih daripada 11,200 orang, dua pertiga daripadanya wanita dan kanak-kanak, terbunuh di Gaza, menurut Kementerian Kesihatan Palestin di Ramallah. Kira-kira 2,700 orang dilaporkan hilang. Perhitungan kementerian itu tidak membezakan antara kematian awam dan tentera.

Hampir seluruh penduduk Gaza telah berdesakan ke dalam dua pertiga selatan wilayah kecil itu, di mana keadaan telah merosot walaupun pengebomberan di sana terus berlangsung. Kira-kira 200,000 orang melarikan diri ke utara dalam beberapa hari kebelakangan ini, kata PBB Selasa, walaupun dipercayai puluhan ribu masih kekal.

Agensi PBB untuk pelarian Palestin berkata Selasa bahawa kemudahan penyimpanan bahan api mereka di Gaza kosong dan mereka akan segera mengakhiri operasi bantuan, termasuk membawa bekalan makanan dan ubat-ubatan terhad dari Mesir untuk lebih daripada 600,000 orang yang berlindung di sekolah dan kemudahan lain di selatan.

“Tanpa bahan api, operasi kemanusiaan di Gaza akan berakhir. Ramai lagi akan menderita dan mungkin akan mati,” kata Philippe Lazzarini, Pesuruhjaya Agung UNRWA. Israel berulang kali menolak membenarkan bahan api memasuki Gaza, dengan menyatakan ia akan dipalingkan oleh Hamas untuk kegunaan tentera.

Nasib hospital

Pertarungan telah berlangsung selama beberapa hari di sekitar Hospital Shifa, kompleks beberapa blok bandar di pusat Bandar Gaza yang kini “berubah menjadi kubur”, kata pengarahnya dalam kenyataan.

Kementerian Kesihatan berkata 40 pesakit, termasuk tiga bayi, telah mati sejak penjana kecemasan Shifa habis bahan api pada Sabtu lepas. Bayi lain 36 berisiko mati kerana tiada kuasa untuk inkubator, menurut kementerian.

Tentera Israel berkata ia memulakan usaha untuk memindahkan inkubator ke Shifa. Tetapi mereka akan tidak berguna tanpa elektrik, kata Christian Lindmeier, jurucakap Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Kementerian Kesihatan telah mencadangkan mengevakuasi hospital dengan penyeliaan Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah dan memindahkan pesakit ke hospital di Mesir, tetapi tidak menerima sebarang tindak balas, kata jurucakap Ashraf al-Qidra.

Walaupun Israel menyatakan bersedia untuk membenarkan kakitangan dan pesakit dievakuasi, beberapa orang Palestin yang berjaya keluar mengatakan tentera Israel telah menembak ke arah orang yang dievakuasi.

Israel menyatakan dakwaannya tentang pusat perintah Hamas di dalam dan di bawah Shifa berdasarkan maklumat perisikan, tetapi tidak menyediakan bukti visual untuk menyokongnya. Menafikan dakwaan itu, Kementerian Kesihatan Gaza mengatakan ia telah menjemput organisasi antarabangsa untuk menyiasat kemudahan.

Pengunduran di Al-Quds Hospital berikutan “lebih daripada 10 hari pengepungan, di mana bekalan perubatan dan kemanusiaan dicegah mencapai hospital,” kata pegawai Palang Merah Palestin.

Dalam kenyataan, mereka menyalahkan tentera Israel membombardir hospital dan menembak mereka di dalam.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Putih House, John Kirby, berkata AS mempunyai maklumat tidak didedahkan bahawa Hamas dan militan Palestin lain menggunakan Shifa dan hospital lain serta terowong di bawah mereka untuk menyokong operasi ketenteraan dan menahan tebusan.

Maklumat perisikan itu berdasarkan beberapa sumber, dan AS mengumpul maklumat secara bebas, kata seorang pegawai AS atas syarat anonim untuk membincangkan perkara sensitif.

Kirby berkata AS tidak menyokong serangan udara ke atas hospital dan tidak mahu melihat “pertempuran api di hospital di mana orang tidak bersalah” sedang mencari rawatan.

Mars tebusan

Hamas melepaskan satu video lewat Isnin menunjukkan salah seorang tebusan, Noa Marciano berusia 19 tahun, sebelum dan selepas dia dibunuh dalam apa yang Hamas kata serangan Israel. Tentera kemudian mengisytiharkannya sebagai tentera yang gugur, tanpa mengenal pasti punca kematian.

Dia adalah tebusan pertama yang disahkan mati dalam tawanan. Empat orang dibebaskan oleh Hamas dan yang kelima diselamatkan oleh pasukan Israel.

Keluarga dan penyokong kira-kira 240 orang yang ditahan tebusan oleh Hamas memulakan protes jalan kaki dari Tel Aviv ke Baitulmuqaddis. Nasib tebusan telah mendominasi perbahasan awam sejak serangan 7 Oktober, dengan protes solidariti diadakan di seluruh negara. Para penunjuk perasaan, yang mengharapkan tiba di Baitulmuqaddis pada Sabtu, berkata kerajaan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)