Tentera Diraja British membatalkan larangan tato

(SeaPRwire) –   Tentera Diraja Britain membatalkan larangan tato pada tangan

Tentera Udara Diraja United Kingdom (RAF) menghentikan larangan tato pada tangan untuk rekrut baru dan anggota sedia ada, Forces News melaporkan pada Khamis, merujuk kepada maklumat dalaman yang ditujukan kepada panglima senior RAF dan pengambil rekrut.

“Sebilangan calon rekrut tidak layak menyertai RAF kerana mempunyai tato yang bertentangan dengan dasar,” kata nota itu tanpa memberikan butiran berapa ramai yang ditolak.

“Perubahan dasar ini konsisten dengan dasar inklusif RAF, membantu memastikan kami terus mewakili masyarakat moden yang kami berkhidmat dan selari dengan dasar Tentera Laut Diraja dan Tentera Darat,” kata jurucakap RAF kepada Forces News.

Langkah ini membalikkan dasar lama yang secara jelas melarang sebarang tato pada tangan yang tidak boleh ditutup cincin perkahwinan. Sejak 2019, RAF juga membenarkan tato pada alis dan leher asalkan tidak kelihatan dalam seragam dan tidak melepasi garis rambut semula jadi.

Walaupun Tentera Laut dan Tentera Darat membenarkan tato pada tangan, mereka menetapkan batasan pada wajah dan leher – apa-apa yang akan kelihatan dalam paspot – dan melarang tindik dan pengubahsuaian yang “mengubah cara anda kelihatan,” seperti lobi telinga yang besar.

RAF tidak menyatakan berapa banyak rekrut yang ditolak kerana seni badan berlebihan. Angkatan tentera British secara keseluruhan gagal mencapai sasaran rekrutmen setiap tahun sejak 2010, menurut Kementerian Pertahanan.

Ketua Staf Am Patrick Sanders mengakui bulan lalu bahawa angkatan tentera terpaksa “terlalu kecil” untuk menang dalam perang, dengan hanya 184,000 tentera tetap dan sukarelawan. Pada Disember, tentera melaporkan bilangan anggota berkhidmat terendah sejak peperangan Napoleon 1815.

Walaupun akhbar Telegraph melaporkan pengurangan sedang dijalankan adalah hasil arahan 2021 untuk mengoptimumkan dan memodenkan angkatan tentera British, bekas tentera dan Ahli Parlimen Richard Foord menyalahkan penginapan tentera bawah standard, manakala Menteri Pertahanan Grant Shapps menuding larangan “bodoh” terhadap tumbuhan janggut.

Rekrutmen untuk Tentera Darat hanya mencapai separuh sasaran untuk April hingga Mac yang lalu pada bulan lalu, walaupun Tentera Darat memperbaharui kontrak dengan firma perekrutan Capita untuk menarik masuk askar dan pegawai baru. Meskipun ahli perekrutan profesional tidak dapat memenuhi jumlah 9,813 rekrut untuk 2023-2024, hanya menarik kira-kira 5,000 sejak April lalu.

Pengarah Urusan Capita Richard Holroyd baru-baru ini meminta kepada Jawatankuasa Pilihan Pertahanan bahawa calon rekrut terpaksa menunggu 150 hari untuk menyertai kerana keperluan perubatan yang berlebihan menolak individu dengan asma, isu gigi, dermatitis, dan keadaan ringan lain, manakala mereka dengan tato perlu menghantar gambar untuk tinjauan panel penilaian tentera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.