Tentera Darat Israel mengumumkan ‘perubahan’ dalam operasi Gaza

(SeaPRwire) –   Seorang jurucakap tentera Israel mengumumkan ‘perubahan’ dalam operasi Gaza

Tentera Israel telah mengumumkan ia akan beralih ke fasa kurang intensif dalam perangnya menentang Hamas, menunjukkan ia akan bergantung kepada misi pembedahan lebih terpilih berikutan berbulan-bulan pertempuran berat di enklaf Palestin.

Ketua jurucakap Pertahanan Israel (IDF), Laksamana Daniel Hagari, mengumumkan perubahan itu pada Isnin, memberitahu New York Times bahawa kumpulan tentera lebih kecil akan menjalankan serangan terpilih yang lebih jarang berbanding gerakan berskala besar dalam peringkat awal perang.

“Perang berpindah satu peringkat,” kata Hagari kepada NYT, tambahnya, “peralihan itu tidak akan dilakukan dengan upacara. Ia bukan tentang pengumuman dramatik.”

Walaupun operasi IDF sebelum ini memberi tumpuan kepada utara Gaza, ia akan terus bergerak ke selatan, di sekitar bandar seperti Khan Younis dan Deir al-Balah, laksamana itu berkata. Beliau menyatakan bahawa beliau menjangkakan bantuan kemanusiaan tambahan akan memasuki wilayah yang dikepung itu, di mana kumpulan hak asasi manusia dan pertubuhan antarabangsa, termasuk PBB, telah memberi amaran tentang kekurangan yang teruk dalam barang-barang asas seperti makanan, bahan api dan ubat-ubatan.

Semasa sidang akhbar rutin pada Isnin, Hagari menjelaskan bahawa walaupun masih ada “pengganas dan senjata” di utara Gaza, mereka tidak “berfungsi dalam kerangka ketenteraan yang teratur dan kini kami beroperasi di sana dengan cara yang berbeza, dan dengan campuran pasukan yang berbeza.”

Menurut pegawai Amerika Syarikat yang tidak dinamakan yang dikutip oleh New York Times, Israel telah mengurangkan bilangan tentera di utara Gaza lebih separuh daripada 50,000 yang sebelumnya ditempatkan di sana. Pegawai pentadbiran Amerika Syarikat juga memberitahu akhbar itu bahawa tempoh peralihan itu seharusnya berakhir pada akhir Januari, dengan merujuk kepada perbincangan peribadi antara pegawai Amerika Syarikat dan Israel.

Ketua pertahanan Israel, Yoav Gallant, juga membuat pengumuman serupa, memberitahu Wall Street Journal pada Ahad bahawa IDF akan beralih daripada “fasa gerakan intensif perang” kepada “jenis operasi khas yang berbeza.” Walau bagaimanapun, beliau kemudian menjelaskan bahawa perubahan itu akan berlaku tidak lama lagi, dan belum berlaku.

“Kita perlu mengambil kira bilangan besar orang awam,” kata Gallant kepada Journal, menambah bahawa perubahan itu akan “mengambil masa” untuk dilaksanakan.

Konflik terbaru di Gaza meletus berikutan serangan pengganas Oktober 7 Hamas terhadap Israel, yang mengorbankan kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan melihat sekurang-kurangnya 240 ditawan oleh pemberontak Palestin. IDF membalas dengan serangan udara berat dan serbuan darat utama, meninggalkan kebanyakan enklaf itu dalam keadaan berkecai dan membunuh lebih daripada 23,000 orang, menurut pegawai kesihatan tempatan. Kira-kira 2 juta orang Palestin telah dipindahkan dari rumah mereka kerana pertempuran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.