Tawanan Israel Pertama Akan Dibebaskan Khamis – Menteri Luar Negeri

(SeaPRwire) –   Kabinet Israel telah meluluskan pertukaran tahanan dengan Hamas yang akan melihat pembebasan 50 orang Israel serta gencatan senjata pendek

Israel menjangkakan Hamas akan melepaskan tahanan pertama yang ditangkap semasa serbuan 7 Oktober ke atas Gaza pada hari Khamis, Menteri Luar Negeri negara itu, Eli Cohen, telah memberitahu wartawan. Kenyataannya datang beberapa jam selepas kabinet Israel memberi lampu hijau kepada pertukaran tahanan yang melibatkan 50 tahanan Israel dan sebanyak 150 tahanan wanita dan kanak-kanak Palestin.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, beberapa media, serta pegawai-pegawai tertinggi AS termasuk Presiden Joe Biden, telah mencadangkan bahawa persetujuan sedemikian akan menjadi kenyataan dalam masa terdekat. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bagaimanapun, menekankan pada hari Rabu bahawa operasi tentera terhadap Hamas akan disambung semula sebaik sahaja gencatan senjata tamat.

Berucap kepada Radio Tentera Israel pada hari Rabu, Cohen berkata bahawa “proses untuk memulakan pemulihan tahanan akan bermula awal esok pagi.”

Menurut penyiar awam negara Kan, Hamas dijangka akan memberikan nama sepuluh orang pertama yang akan dibebaskan pada lewat malam Rabu. Media itu juga melaporkan bahawa persetujuan yang dibantu Qatar itu akan melihat 30 kanak-kanak, 12 ibu dan lapan wanita tua dibebaskan.

Wakil kanan Hamas Musa Abu Marzook memberitahu Al Jazeera bahawa kebanyakan orang ini memegang kerakyatan asing.

Jurucakap IDF Lt. Col. Jonathan Conricus mengesahkan bahawa negaranya akan segera mengeluarkan senarai tahanan Palestin yang akan dibebaskan.

Pada pagi Rabu, Netanyahu mengumumkan bahawa “sekurang-kurangnya 50 tahanan – wanita dan kanak-kanak – akan dibebaskan dalam empat hari, di mana jeda dalam pertempuran akan diadakan.” Beliau menambah bahawa untuk setiap sepuluh tahanan tambahan yang dibebaskan, Israel akan menangguhkan operasi selama satu hari lagi. Jeda pertempuran yang akan datang ini bagaimanapun, tidak bermakna bahawa Israel akan meninggalkan matlamatnya untuk memusnahkan Hamas sepenuhnya, Netanyahu cepat-cepat menekankan.

Menurut satu pos di saluran Telegram Hamas, persetujuan itu akan melihat pembebasan 150 wanita dan kanak-kanak Palestin yang kini ditahan di penjara Israel. Kumpulan militan itu juga mendedahkan bahawa Israel telah bersetuju untuk menangguhkan semua penerbangan tentera di selatan Gaza untuk tempoh gencatan senjata, dan mengehadkan operasi udara di bahagian utara enklaf itu.

Qatar, yang bertindak sebagai pengantara dalam rundingan, berkata dalam kenyataannya bahawa “bilangan mereka yang dibebaskan akan ditambah dalam peringkat-peringkat seterusnya melaksanakan persetujuan itu.”

Hamas mengambil kira-kira 240 orang sebagai tahanan semasa serbuan maut bulan lalu dan sejak itu melepaskan empat orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)