Tawanan Bebas Oleh Hamas Dalam ‘Keadaan Baik’ – Doktor Israel

(SeaPRwire) –   Kumpulan militan telah melepaskan 24 orang, kedua-dua warganegara Israel dan warga asing, sebagai pertukaran untuk 39 tahanan Palestin

Warganegara Israel yang diserahkan oleh Hamas pada Jumaat kelihatan dalam keadaan sihat, doktor tempatan melaporkan. Kumpulan militan Palestin juga melepaskan sepuluh warganegara Thailand dan seorang warganegara Filipina, manakala Israel melepaskan 39 tahanan Palestin.

Pertukaran itu merupakan sebahagian daripada perjanjian yang dicapai awal minggu ini, di bawah mana 50 wanita dan kanak-kanak Israel akan ditukar dengan 150 banduan Palestin. Tentera Israel juga sementara menghentikan operasinya terhadap militan di Gaza, dengan gencatan senjata dijangka berlangsung empat hari.

Berucap dalam sidang akhbar lewat Jumaat, ketua eksekutif Pusat Perubatan Schneider Efrat Bron-Harlev berkata empat kanak-kanak dan empat wanita, diterima oleh kemudahan itu, berada dalam keadaan fizikal yang baik.

Mereka kini menjalani penilaian perubatan dan emosi,” beliau menambah, meminta media untuk menghormati privasi tebusan yang dibebaskan.

Lima warganegara Israel yang dibebaskan yang lain, yang sedang diawasi di Pusat Perubatan Wolfson juga dilaporkan berasa sihat.

Kementerian Luar Thailand telah melaporkan bahawa sepuluh tebusan Thai yang dibebaskan, kebanyakannya pekerja ladang, akan terbang pulang selepas menghabiskan 48 jam di bawah penjagaan perubatan. Bangkok telah mendedahkan bahawa 20 lagi warganegaranya masih ditahan oleh Hamas.

Memberi komen mengenai pelepasan tebusan pertama dalam satu pada X (dahulunya Twitter) pada Sabtu, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden mengulangi komitmen Washington untuk memastikan semua tebusan lain dibebaskan juga.

Kami tidak akan berhenti sehingga mereka pulang – saya tidak mempunyai keutamaan yang lebih tinggi,” beliau menambah.

Semasa serangannya pada 7 Oktober, Hamas menawan lebih 200 orang, kebanyakannya memegang kewarganegaraan ganda atau warga asing, termasuk warga Amerika.

Pelepasan 24 tebusan pada Jumaat dilaporkan diawasi oleh Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC), ambulans mereka dikatakan mengambil kumpulan itu dari Khan Younis di selatan Gaza ke lintasan Rafah di sempadan Mesir.

Majlis menteri Israel bersetuju dengan pertukaran tebusan lewat Selasa malam, dengan Qatar, Mesir dan AS memainkan peranan pengantara.

Susunan itu asalnya dijadualkan bermula pada Khamis, tetapi ditangguhkan oleh Israel.

Perjanjian itu memberi warga Gaza rehat sementara selepas berminggu-minggu serangan berat Israel, yang menurut pihak berkuasa Palestin telah mengorbankan hampir 15,000 nyawa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)