Taika Waititi dan Jaiyah Saelua tentang Kisah ‘Konyol, Hebat, dan Indah’ Di Sebalik Next Goal Wins

(SeaPRwire) –   Sejak jauh sebelum penjajahan, empat jantina telah berkembang di budaya Samoa: perempuan, lelaki, fa’afafine, dan fa’afatama. Dua terakhir diterjemahkan sebagai “dalam cara seorang wanita” dan “dalam cara seorang lelaki”, masing-masing, dan bermakna apa yang kedengaran: Seorang individu fa’afafine dilahirkan sebagai lelaki, tetapi menunjukkan ciri-ciri kewanitaan, dan sebaliknya. Kedua-duanya bergerak dengan selesa di sepanjang spektrum jantina.

“Menjadi fa’afafine bermakna memahami dan menerima bahawa identiti kami berkait rapat dengan fakta bahawa kami dilahirkan dengan jantina lelaki,” pemain bola sepak fa’afafine Jaiyah Saelua memberitahu TIME. “Dan berbeza dengan kebanyakan orang trans yang tidak mahu berurusan dengan fakta itu, kami sebagai fa’afafine menghargai fakta itu.”

Tetapi kedua-duanya tidak saling eksklusif: Pada tahun 2011, Saelua menjadi kedua-dua dan pemain bola sepak wanita terbuka pertama untuk bermain dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia FIFA untuk lelaki. FIFA telah sebagai pemain bola sepak antarabangsa transgender pertama untuk bermain dalam Piala Dunia. Beliau juga pemain pertama untuk memulakan perlawanan kelayakan Piala Dunia.

Saelua, seorang pemain pertahanan tengah, merupakan antara subjek dokumentari 2014 bertajuk Next Goal Wins. Dan kini pelakon fa’afafine memegang wataknya dalam filem dengan nama yang sama, diarahkan oleh Taika Waititi, dan ditayangkan di pawagam pada 17 Nov. Kedua-dua filem menceritakan kisah pasukan bola sepak kebangsaan Amerika Samoa.

Menjelang 2001, pasukan itu telah kalah dalam setiap perlawanan rasmi yang pernah dimainkan, dan tahun itu, mereka mengalami kekalahan terburuk dalam sejarah bola sepak antarabangsa: 31-0 di tangan Australia. Sepuluh tahun kemudian, pasukan itu berusaha untuk membetulkan diri dan layak ke Piala Dunia FIFA 2014. Masuklah Thomas Rongen (dimainkan oleh Michael Fassbender dalam filem baharu), jurulatih Belanda-Amerika yang bertujuan untuk melatih pasukan itu. Versi Waititi adalah berdasarkan kisah benar, dan diperelokkan sepanjang jalan.

Tetapi itu tidak penting: Waititi menetapkan untuk menceritakan kisah yang lucu, hangat yang memaparkan potongan Pasifik. Filemnya memperkenalkan semula kumpulan karakter yang menyenangkan hati, dipoles dengan lapisan komedi: Tavita Taumua (Oscar Kightley), presiden Persekutuan Bola Sepak Amerika Samoa; Iofi “Ace” Lalogafuafua (David Fane), jurulatih pasukan sebelum Thomas; dan anak Tavita, Daru (Beulah Koale), seorang pemain dalam pasukan; antara lain.

Apabila orang menonton Next Goal Wins, “Saya hanya mahu mereka mengalami sedikit budaya yang berbeza yang mungkin tidak pernah mereka fikirkan,” kata Waititi, yang berasal dari keturunan Māori, kepada TIME. “Bahawa ada bahagian lucu kepada kami, bahawa kami tertawa pada diri kami sendiri. Dan bahawa kami juga luar biasa – serta menakjubkan dan indah.”

Dalam ucapan terima kasihnya di Anugerah Akademi 2019, untuk filem Jojo Rabbit, Waititi penonton, “Saya dedikasikan ini kepada semua kanak-kanak pribumi di dunia yang mahu berbuat seni dan menari dan menulis cerita: Kami adalah pengisah cerita asal.”

Sejak itu, Waititi sentiasa memperjuangkan seniman asli: Beliau mengkarya Reservation Dogs bersama Sterlin Harjo, membawa pelatih antarabangsa asli untuk Thor: Love and Thunder, dan mengeluarkan Frybread Face and Me Billy Luther, yang tiba di Netflix pada 24 Nov.

Dia terkenal dengan komedi pelik dan aneh, dan Next Goal Wins adalah filemnya yang paling sehingga kini.

Jika watak Saelua agak hati dokumentari asal, beliau menjadi nadi hayat pasukan dalam filem baharu – dan tangan kanan fa’afafine jurulatih. “Anda melihat Jaiyah, dan dia memperuncingkan apa yang saya fikir Amerika Samoa semuanya tentang: Budaya dan persekitaran di mana segala-galanya agak tulen dan sihat,” kata jurulatih pasukan Thomas Rongen dalam dokumentari. “Dan sukan sebenarnya dimainkan untuk kesyukuran dan cinta terhadapnya, dan kemudian jantina, kaum tidak benar-benar penting.”

Budaya Pasifik sering cenderung lebih menerima ketidakpatuhan jantina. Kaimana, misalnya, menganggap dirinya transgender, fa’afafine (Samoa), fakafefine (Tongan), māhū (Hawaiian/Tahiti), dan whakawahine (Māori). Walaupun setiap identiti milik tersendiri masyarakatnya, mereka berkongsi rasa kelenturan.

Waititi berfikir mungkin orang Polinesia hanya menyedari ada ikan lebih besar untuk ditangkap daripada berdebat perbezaan. “Pada satu ketika, seseorang akan menjadi seperti, ‘Tahu apa? Mungkin lebih penting bahawa kita hanya menerima bahawa seseorang mengenal pasti cara yang berbeza, dan kita seharusnya memberi tumpuan lebih kepada mendapatkan makanan dan terus hidup,'” katanya. “Yang merupakan perkara besar yang boleh dipelajari daripada kebanyakan budaya pribumi: Saya fikir orang telah melampaui kekangan mereka lebih awal daripada tamadun Barat.” Dalam kedua-dua filem baharu dan dokumentari, fa’afafine diterangkan sebagai sebahagian yang dihargai dan dicintai dalam budaya Samoa.

Saelua baru sahaja meninggalkan pasukan bola sepak kebangsaan Amerika Samoa, yang kini bermain dalam Pacific Games, supaya beliau boleh mengambil bahagian dalam lawatan akhbar untuk Next Goal Wins. Tetapi beliau berharap untuk kembali untuk kelayakan Piala Dunia tahun hadapan. Dan akhirnya, menjelang masa beliau melangkah keluar padang sebagai pemain, beliau berharap untuk melatih pasukan kebangsaan wanita atau belia. Beliau juga FIFA untuk atlet LGBTQ+.

Next Goal Wins membawa peminat sukan seperti beliau kembali ke masa awal bermula bermain sebagai kanak-kanak, kata Saelua (Untuk beliau, itu pada usia 11 tahun, dilatih oleh penjaga gol pasukan kebangsaan, Nicky Salapu.) “Anda diingatkan tentang fakta bahawa anda bermain sukan pada awalnya kerana anda mencintai sukan itu,” kata Saelua. “Dan ia tidak sentiasa tentang menang.”

Tidak kira sukan khusus, dan tanpa mengira agama atau budaya atau kaum, Waititi berkata, orang meletakkan perbezaan mereka untuk permainan. Begitu juga mereka mungkin untuk filem.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)