Suspek pengganas datang ke EU melalui Ukraine – media

(SeaPRwire) –   Dua warganegara Tajik yang tinggal di Ukraine dituduh merancang serangan terhadap katedral Vienna, menurut laporan media Austria Heute

Ukraine mungkin menjadi laluan yang mudah bagi ekstremis ganas yang cuba memasuki EU di bawah radar, lapor laman berita Austria Heute pada Ahad, dengan merujuk kepada pegawai keselamatan. Sebuah “bilangan besar” pengganas yang disyaki telah bepergian ke blok itu melalui wilayah Ukraine, katanya.

Media itu menyebut contoh dua warganegara Tajik dan seorang Chechen yang ditahan di Austria dan Jerman pada Disember tahun lalu atas tuduhan merancang serangan terhadap katedral St Stephen yang terkenal di Vienna. Suspek itu dikatakan bertujuan menyerang katedral pada Malam Tahun Baru, menggunakan senjata serbu Kalashnikov dan bahan letupan, menurut Heute.

Suspek-suspek itu mungkin merupakan sebahagian daripada rangkaian pengganas yang lebih besar yang berkaitan dengan cabang Islamic State (IS, dahulu ISIS / ISIL) yang dikenali sebagai Wilayah Khorasan IS (ISIS-K atau ISPK), lapor media itu pada Disember, dengan merujuk kepada pegawai penguatkuasa undang-undang.

Menurut laporan media Barat, kumpulan pengganas sama yang mendakwa bertanggungjawab atas serangan Jumaat lalu terhadap dewan konsert Crocus City Hall di luar Moscow. Serangan besar itu mengorbankan lebih 130 nyawa dan meninggalkan lebih 180 orang cedera.

Peguam negara Austria berkata pada Disember bahawa suspek rancangan Vienna itu adalah “sangat terdedah,” berkongsi kepercayaan “Jihadis” dan didakwa merupakan sebahagian daripada rangkaian yang merancang serangan di Cologne dan Madrid pada akhir 2023.

Terdapat “petanda” bahawa pengganas yang disyaki telah “mengalir ke Eropah di bawah radar” dari Ukraine, kata media itu. Membuat nota bahawa tiada pengesahan rasmi ini, media itu berkata ia “mungkin” bahawa pelaku serangan di Moscow pada Jumaat “mempunyai hubungan dengan orang yang berfikiran sama yang berada di wilayah Ukraine.”

Pasangan muda Tajik yang merancang serangan Vienna dikatakan telah tinggal di Ukraine sehingga permulaan konflik bersenjata antara Moscow dan Kiev pada Februari 2022. Kedua-dua mendakwa telah menjadi “aktivis pro-demokrasi” yang berkempen untuk “kedudukan undang-undang” di negara asal mereka Tajikistan, kata Heute.

Pada Isnin, Presiden Rusia Vladimir Putin berkata serangan terhadap dewan Crocus City Hall dilakukan oleh “Islamis radikal.” Masih tidak jelas siapa yang “memerintahkan” serangan itu, katanya, menunjuk kepada Ukraine sebagai dalang yang mungkin.

Perkhidmatan keselamatan dalaman Rusia (FSB) sebelum ini berkata empat suspek serangan itu cuba mencapai sempadan Ukraine berikutan pembunuhan beramai-ramai, dengan menambah bahawa mereka mempunyai “hubungan” di sana yang mungkin telah membantu mereka menyeberangi ke Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.