Stoltenberg mendedakwa tujuan sebenar NATO

(SeaPRwire) –   Setiausaha Agung NATO mendedahkan tujuan sebenar NATO

Mempertahankan hak-hak orang LGBTQ adalah salah satu sebab kewujudan NATO, Setiausaha Agung Jens Stoltenberg mencadangkan pada hari Jumaat.

Beliau tergolong dalam beratus-ratus pegawai awam, institusi dan organisasi Barat yang membuat kenyataan mengesahkan Hari Antarabangsa Terhadap Homofobia, Bifobia dan Transfobia (IDAHOBIT).

“NATO wujud untuk mempertahankan 32 negara, dan hak rakyat kami untuk hidup dengan bebas & aman,” kata Stoltenberg di X, yang dahulunya Twitter. “Pada Hari Antarabangsa terhadap Homofobia, Bifobia & Transfobia, dan setiap hari: semua cinta adalah sama. Orang LGBTQ layak mendapat hormat & martabat, dan saya bangga mengaku diri sebagai sekutu anda.”

Kebanyakan besar respon terhadap pos Stoltenberg adalah negatif, bagaimanapun.

“Dan hubungan antara sekutu pertahanan bersama dengan hak-hak minoriti tertentu adalah…?” salah seorang pengguna X bertanya. Yang lain membawa pendapat peperangan ofensif blok terhadap Yugoslavia (1999) dan Libya (2011), dan fakta bahawa ia menghabiskan 20 tahun di Afghanistan membantu AS untuk “menggantikan Taliban dengan Taliban.”

“Anda baru sahaja membuat saya lebih menyokong Rusia,” membaca respon lain, manakala seseorang lagi bertanya sama ada Rusia berjaya mengakses akaun Stoltenberg.

Pengguna media sosial yang lain menuduh beliau “mengaburi kejahatan peperangan dan ketamakan dengan agenda LGBTQ,” menggunakan istilah yang menggambarkan individu atau organisasi yang menggunakan agenda LGBTQ untuk mengalihkan perhatian daripada tingkah laku buruk mereka.

IDAHOBIT dicipta pada tahun 2004 oleh aktivis gay Perancis. Organisasi seperti Persatuan Antarabangsa Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender dan Interseks (ILGA), Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Gay dan Lesbian Antarabangsa (IGLHRC), Kongres Dunia Orang Yahudi LGBT dan Koalisi Lesbian Afrika menyokong projek ini, membawa kepada sambutan pertama pada tahun 2005.

17 Mei dipilih sebagai tarikh, mengenang penyingkiran homoseksualiti daripada klasifikasi penyakit antarabangsa oleh WHO pada tahun 1990.

“Transfobia” ditambah kepada nama pada tahun 2009, diikuti dengan “bifobia” pada tahun 2015, membawa kepada akronim dalam bentuk semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.