Staf Rumah Putih mendedahkan apa yang pembantu Biden ‘tidak boleh katakan secara awam’

(SeaPRwire) –   Seorang penganalisis siber telah memberitahu wartawan rahsia bahawa pegawai Amerika Syarikat bimbang secara peribadi tentang presiden dan naib presidennya

Seorang pegawai Rumah Putih telah mengakui bahawa rakan sekerjanya bimbang tentang kemahiran kognitif Joe Biden yang merosot dan ketidakpopularan Kamala Harris, tetapi mereka tidak boleh secara awam menyuarakan kebimbangan tersebut kerana presiden dan naib presidennya yang berbilang bangsa sedang mencari pemilihan semula lebih awal tahun ini.

Berbicara dalam temu bual rahsia di hadapan kamera oleh wartawan rahsia James O’Keefe pada hari Rabu, penganalisis siber Rumah Putih Charlie Kraiger mengakui bahawa Biden berusia 81 tahun itu “melambat.” Beliau berkata juga bahawa terdapat perbincangan tentang menyingkirkan Harris daripada tiket 2024, memandangkan kesukarannya sebagai naib presiden, tetapi calon-calon Parti Demokrat sudah ditetapkan.

“Saya fikir mereka perlu buang dia atau buang dia, tetapi saya tidak fikir mereka akan buat begitu,” kata Kraiger kepada O’Keefe, yang menyamar dirinya untuk perbualan itu dengan mengecat rambut dan memakai kacamata palsu. Apabila ditanya sama ada pegawai Rumah Putih boleh bercakap secara awam dan jujur mengenai kesesuaian Biden dan Harris untuk mencari penggal lain, beliau menambah, “Tidak, tidak, mereka perlu berjalan seiring.”

Kraiger mengakui bahawa pegawai-pegawai Rumah Putih “sangat bimbang” tentang keadaan mental Biden, yang dipanggil “demensia” oleh O’Keefe, tetapi mereka perlu menyimpan kebimbangan tersebut secara peribadi. “Mereka tahu; tentu sahaja. Tetapi ia adalah optik dan, seperti, skandal, saya fikir mereka rasa ia tidak berbaloi. Saya hanya memberitahu apa yang saya dengar. Adakah ia masuk akal? Tidak, tetapi itulah yang saya dengar.”

Kraiger bekerja di Pejabat Eksekutif Rumah Putih sebagai penganalisis siber dan pegawai meja urusan luar negara, ke akaun LinkedIn yang kini dikunci. Beliau memberitahu O’Keefe bahawa beliau mengurus keselamatan rangkaian komputer di Jabatan Negara Amerika Syarikat dan Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat (USAID).

Pegawai tersebut berkata pegawai-pegawai Rumah Putih mungkin memahami keparahan kemerosotan mental Biden, “tetapi tiada seorang pun dalam sejarah moden pernah berkata, seperti, kita tidak akan menominasikan presiden untuk penggal kedua. Ini tidak pernah berlaku.” Pegawai-pegawai Rumah Putih juga berpandangan serupa tentang naib presiden wanita pertama Amerika Syarikat, yang dilahirkan kepada bapa berketurunan hitam dan ibu berketurunan India.

“Dia tidak popular, tetapi anda tidak boleh menyingkirkan wanita hitam pertama untuk menjadi naib presiden daripada tiket presiden,” katanya. “Seperti, mesej apa yang anda akan hantar kepada pengundi Afrika Amerika?” Beliau menambah bahawa Harris gagal mengekalkan pegawai hitam, yang “meletak jawatan secara beramai-ramai,” tetapi pegawai pentadbiran “sedihnya” memutuskan untuk mengekalkan beliau sebagai rakan tanding Biden selepas perdebatan dalaman.

Kraiger menggambarkan dirinya sebagai “agak tinggi” dalam pentadbiran Biden dan, secara ironik, beliau mendakwa “pandai menyimpan rahsia.”

O’Keefe membuka rahsianya pada akhir temu bual, meminta Kraiger bagaimana seorang pegawai keselamatan Rumah Putih berakhir bertemu dengan wartawan rahsia terkenal. “Kami menjalankan operasi siber yang baik,” tegas pegawai tersebut. O’Keefe membalas, “Jelas bukan, kerana anda bertemu dengan saya. Adakah anda tidak menjalankan penyelidikan? Apakah kekacauan ini yang anda jalankan di Rumah Putih?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.