SpaceX memecatkan pengkritik Musk – pengawas

(SeaPRwire) –   Pekerja kritikal terhadap retorik Elon Musk yang “berbau seks” telah dipecat dari syarikat angkasa

Peguam buruh persekutuan Amerika Syarikat telah menuduh pengeluar angkasa Amerika, SpaceX, menyekat pekerja secara haram yang telah mengedarkan surat terbuka yang kritikal terhadap kepimpinan pengasas dan ketua eksekutif syarikat itu, Elon Musk.

Dalam dakwaan yang difailkan pada Rabu oleh pejabat serantau Lembaga Hubungan Buruh Kebangsaan (NLRB), SpaceX didakwa telah menamatkan perkhidmatan lapan pekerja – dan mempersoalkan puluhan lagi – selepas surat menyatakan penentangan terhadap retorik Musk di media sosial yang “merendahkan” dan “berbau seks” diedarkan dalam syarikat.

Surat terbuka itu juga mengkritik SpaceX kerana kegagalannya menangani “seksisme, gangguan dan diskriminasi” di tempat kerja, aduan NLRB itu berkata, selain daripada tingkah laku “Twitter” Musk yang “memburukkan.”

“Tingkah laku Elon dalam sfera awam sering kali menjadi sumber gangguan dan malu bagi kami,” tambah pekerja dalam surat bersama itu.

Antara pelbagai dakwaan yang dikumpulkan oleh lembaga buruh adalah bahawa ketua operasi SpaceX, Gwynne Shotwell, mengambil langkah untuk menyekat secara haram edaran surat itu di kalangan lebih daripada 13,000 pekerja syarikat. Aduan itu juga mendakwa bahawa SpaceX “memberitahu pekerja lain bahawa lapan orang itu diberhentikan kerana menyertai surat terbuka.”

Selain itu, NLRB berkata bahawa SpaceX telah “mencipta kesan pengawasan” di kalangan tenaganya dengan menunjukkan skrin cetak tangkapan perbualan digital yang berlaku antara pekerja. SpaceX belum memberi komen mengenai dakwaan tersebut.

“Di SpaceX, roket mungkin boleh digunakan semula, tetapi orang yang membinanya diperlakukan sebagai boleh buang,” kata Paige Holland-Thielen, salah seorang bekas pekerja itu, mengikut New York Times. “Saya berharap dakwaan ini akan mempertanggungjawabkan SpaceX dan kepimpinannya atas sejarah panjang mereka menindas pekerja dan menyekat perbahasan.”

Menurut laporan CBS, jika SpaceX memilih untuk tidak menyelesaikan kes ini, hakim pentadbiran undang-undang kemungkinan akan mendengar kes itu pada 5 Mac. NLRB mempunyai kuasa untuk memerintahkan syarikat untuk mengambil semula pekerja yang pekerjaannya ditamatkan secara tidak adil. Selain itu, jika didapati bersalah, SpaceX juga boleh diperintahkan untuk memfasilitasi bayaran balik kepada pekerja yang diberhentikan.

Gaya pengurusan Musk mendapat perhatian tajam semasa lebih satu tahun berikutan pengambilalihan Twitter olehnya, yang kini dinamakan semula sebagai X. Beliau menamatkan perkhidmatan kira-kira separuh tenaga Twitter sebaik sahaja pengambilalihan Oktober 2022, termasuk beberapa pengkritik dalaman mengikut laporan New York Times.

Laporan terkini menyatakan bahawa nilai X telah jatuh sebanyak sehingga 71% sejak pengambilalihan Musk bernilai $44 bilion.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.