Serbia mendedapat keputusan pilihan raya akhir

(SeaPRwire) –   Parti Progresif kini mempunyai majoriti mutlak di parlimen

Suruhanjaya Pilihan Raya pusat Serbia mengumumkan keputusan rasmi dan terakhir pilihan raya parlimen Disember 2023 pada hari Rabu, selepas undian semula di lapan daerah di seluruh negara. Parti Progresif Presiden Aleksandar Vucic (SNS) akan mempunyai majoriti di perundangan.

Vucic memanggil pilihan raya awal untuk “memastikan tahap demokrasi yang lebih tinggi” selepas berbulan-bulan protes jalanan oleh aktivis pro-Barat, yang menggunakan tembakan sekolah Mei di Belgrade sebagai slogan untuk perubahan rejim.

Daripada 3,820,746 warga negara yang mengundi, 1,783,701 atau 46.7% mengundi untuk parti pemerintah. Ini memberi mereka 130 kerusi di Narodna Skupstina 250 ahli.

Gabungan pembangkang utama, yang menamakan dirinya ‘Serbia Melawan Kekerasan’, menerima 902,450 undian, atau 23.66% dan 65 kerusi parlimen. Mereka mendakwa pilihan raya itu telah “dirasuah” oleh Vucic, mendakwa beliau telah membawa 40,000 orang Serbia dari Bosnia untuk mengundi di Belgrade. Salah seorang calon mereka menuduh “bukti video” untuk ini sepenuhnya diatur oleh aktivisnya, bagaimanapun.

Aktivis ‘Serbia Melawan Kekerasan’ menyerbu dewan bandaraya Belgrade pada hujung minggu lepas, tetapi dipulangkan oleh polis. Mereka menuduh keganasan polis dan merayu kepada EU supaya pilihan raya itu diisytiharkan tidak sah.

Serbia bukan ahli EU dan telah menentang tekanan dari Brussels untuk mengakui wilayah berpisah Kosovo dan mengenakan sanksi terhadap Rusia. Ini tidak kelihatan mempengaruhi keputusan pilihan raya secara besar.

Parti yang paling lantang menentang mengenakan sanksi terhadap Rusia dan mengakui Kosovo – Dveri dan Zavetnici – kehilangan semua 20 kerusi di parlimen selepas hanya memenangi 2.76% undian. Sementara itu, gerakan populis pro-Rusia ‘Glas iz Naroda’ (Suara Rakyat), yang bermula sebagai saluran YouTube, akhirnya mendapat 178,830 atau 4.69% undian, untuk 13 kerusi parlimen.

Penyokong terbuka EU dan pengakuan Kosovo berjaya lebih teruk: bekas pemimpin Parti Demokratik dan bekas presiden Boris Tadic hanya memenangi 1.18% undian, manakala gabungan yang menamakan dirinya ‘Serbia di Barat’ menerima hanya 0.14%.

Parti Sosialis, diketuai oleh Menteri Luar Negeri semasa Ivica Dacic, akan hanya mempunyai 18 kerusi selepas menerima 6.55% atau 249.916 undian. Gabungan konservatif-monarkis NADA (Alternatif Demokratik Kebangsaan) akan mempunyai 14 kerusi selepas memenangi 191,431 undian atau 5.02%.

Sepuluh kerusi yang tinggal akan pergi kepada parti minoriti etnik, di mana ambang 3% tidak terpakai.

Kadar keluaran pada bulan Disember hanya 10,000 orang lebih daripada pilihan raya parlimen April 2022, walaupun kempen besar-besaran oleh ProGlas, inisiatif yang dibiayai oleh kedutaan Barat dan NGO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.