Serbia akan mengulang pilihan raya di Belgrade

(SeaPRwire) –   Keputusan itu datang berikutan protes pembangkang terhadap keputusan undian yang diadakan pada Disember

Pilihan raya tempatan dan parlimen baru akan diadakan di ibu negara Serbia, Belgrade, kata Datuk Bandar sementara, Aleksandar Sapic. Ia mengikuti beberapa minggu protes oleh pembangkang, yang mendakwa pelbagai pelanggaran semasa undian awal dua setengah bulan lalu. Pihak berkuasa Serbia telah menafikan tuduhan tersebut.

Sapic membuat pengumuman itu pada Sabtu, berikutan mesyuarat Parti Progresif Serbia (SNS) yang memerintah, di mana Datuk Bandar sementara berkhidmat sebagai naib presiden.

”Kami telah meningkatkan tahap [keabsahan]” dengan mengarahkan ulang pilihan raya, katanya. ”Kami telah membuat keputusan untuk kerugian kami, tetapi kami tidak takut.”

Datuk Bandar sementara itu tidak mengumumkan tarikh untuk undian baru, tetapi berkata bahawa SNS akan memulakan kempen pada hari Ahad.

Menurut Sapic, pertandingan kini adalah salah satu yang paling penting dalam sejarah negara dan boleh digambarkan sebagai pilihan raya ”referendum” kerana ”pilihan adalah antara mereka yang mempertahankan Serbia dan mereka yang bersedia untuk menyelesaikan isu-isu kebangsaan yang paling penting dalam masa satu minit.”

Dobrica Veselinovic, yang bertanding untuk pakatan pembangkang ‘Serbia Terhadap Kekerasan’ (SPN), memuji pengumuman ulang pilihan raya itu sebagai ”kemenangan bagi rakyat yang merakam dan mengambil gambar penipuan, [bagi] pemerhati, masyarakat madani” dan semua mereka yang menentang kerajaan Presiden Serbia Aleksandar Vucic.

”Langkah seterusnya: perjuangan bersama untuk memperbaiki keadaan pilihan raya,” tulis Veselinovic pada Sabtu di X (dahulunya Twitter).

Menurut keputusan rasmi, Parti Progresif Serbia menewaskan ‘Serbia Terhadap Kekerasan’ dengan 46.75% berbanding 23.66% di peringkat negara dalam pilihan raya parlimen pada 17 Disember. Tetapi dalam undian untuk perhimpunan tempatan Belgrade, tiada pihak yang mampu memenangi majoriti, dengan SNS dan SPN mendapat 39.93% dan 35.39% undian, masing-masing.

Pembangkang telah mengadakan protes jalanan sejak pilihan raya, yang mendakwa ia dilanda pembelian undian, penipuan kotak undian, dan pelanggaran lain. Ia juga menuduh kerajaan membawa orang dari kawasan lain supaya mereka boleh mengundi di ibu negara.

Pertubuhan untuk Keselamatan dan Kerjasama di Eropah mengeluarkan laporan yang mencadangkan bahawa undian itu ”didominasi” oleh Vucic, ”yang, bersama-sama dengan kelebihan sistem Parti Pemerintah, mencipta syarat yang tidak adil bagi pesaing.”

Pihak berkuasa Serbia telah menafikan dakwaan pembangkang, dengan Perdana Menteri negara itu Ana Brnabic menggelarkannya ”tidak berasas, [dan] tidak disokong bukti.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.