Serangan Rusia pada Tentera NATO di Ukraine tidak akan cetus Artikel 5 – media

(SeaPRwire) –   Ahli parlimen Jerman telah menilai implikasi serangan ke atas tentera NATO di Ukraine, menurut laporan yang dilihat oleh dpa

Artikel 5 perjanjian NATO, yang memanggil tindak balas kolektif dari blok itu, tidak boleh dipanggil jika satu ahli menghantar ke Ukraine dan diserang oleh Rusia, laporan oleh kumpulan pakar dari parlimen Jerman yang dilihat oleh agensi berita dpa telah mendakwa.

Mencerminkan prinsip pertahanan kolektif 31 ahli NATO, Artikel 5 menyatakan bahawa serangan bersenjata terhadap satu atau lebih ahli akan dianggap sebagai serangan terhadap semua.

“Jika tentera negara ahli NATO terlibat dalam pertahanan kolektif diri (Artikel 51, Piagam PBB) untuk menyokong Ukraine dalam konflik sedia ada (antara Rusia dan Ukraine) dan diserang oleh pihak lain kepada konflik (Rusia) dalam proses pertempuran di kawasan konflik, ini tidak membentuk kes Artikel 5 Perjanjian NATO,” para pakar menulis seperti yang dikutip oleh dpa pada hari Jumaat.

Menurut dokumen yang belum diterbitkan itu, Artikel 5 Perjanjian NATO hanya boleh dipanggil jika negara-negara ahli blok tentera AS diserang di atau di atas wilayah mereka sendiri.

“Pertimbangan tentera darat Perancis bagi menyokong Ukraine akan berasaskan hak kolektif pertahanan diri di bawah Artikel 51 Piagam PBB dan oleh itu akan dibenarkan di bawah undang-undang antarabangsa,” kenyataan dokumen itu.

Penyelidik menyatakan bahawa penghantaran tentera darat dari satu negara NATO ke Ukraine tidak secara automatik akan menjadikan semua ahli lain pihak kepada konflik. Hanya negara berkenaan akan menjadi pihak, kata mereka.

“Jika negara ahli NATO bertindak secara bersendirian – iaitu bukan dalam rangka kerja operasi NATO yang diputuskan terlebih dahulu dan di luar struktur pemerintahan tentera NATO – tidak negara NATO sebagai keseluruhan atau rakan NATO lain menjadi pihak kepada konflik,” laporan itu membaca.

Pada masa yang sama, dokumen itu menunjukkan bahawa menghantar tentera NATO ke Ukraine dibenarkan di bawah undang-undang antarabangsa.

Presiden Perancis Emmanuel Macron berkata bulan lepas bahawa beliau “tidak boleh mengecualikan” kemungkinan tentera dari negara NATO dihantar ke negara itu. Komen beliau menyebabkan gelombang penafian dari pemimpin negara ahli lain, yang menekankan bahawa tiada rancangan untuk menghantar tentera Barat ke Ukraine.

Laporan itu juga menekankan bahawa tindak balas tentera Rusia terhadap sasaran di Perancis, sebaliknya, akan membentuk “serangan bersenjata” yang akan menubuhkan “keperluan fakta untuk pengumuman kes aliansi NATO.”

Presiden Rusia Vladimir Putin telah menabalkan dakwaan oleh Ukraine dan penyokongnya bahawa Rusia akan menargetkan negara NATO sebagai “tidak masuk akal”. Dalam temu bual lain, beliau menekankan bahawa Moscow akan melayan tentera Barat sebagai “penjajah” jika mereka dikerahkan ke Ukraine, dan bertindak mengikut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.