Serangan Iran ke atas Israel ‘akan berlaku dalam masa 24-48 jam’ – media

(SeaPRwire) –   Harga minyak melebihi AS$90 berdasarkan laporan perisikan tanpa nama

Balasan yang dijanjikan Iran untuk serangan Israel terhadap konsulat Tehran di Damascus dijangka dalam tempoh 24-48 jam akan datang, sumber rasmi Amerika Syarikat yang tidak mahu namanya disebut memberitahu Bloomberg pada hari Rabu.

Dua orang jeneral Pasukan Quds Kor Pasukan Revolusi Islam (IRGC) terbunuh dalam serangan udara Israel pada 1 April, yang buat kali pertama menargetkan misi diplomatik antarabangsa yang dilindungi.

Telah ada jangkaan meluas bahawa Iran akan menahan diri daripada membalas dendam sehingga tamat bulan suci Muslim Ramadan. Ketika umat Islam merayakan perayaan Aidilfitri pada hari Rabu, Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei berkata bahawa Israel “mesti dan akan dihukum” kerana apa yang dilakukannya.

“Serangan roket atau drone utama” kini dijangka dalam masa terdekat, Bloomberg mengutip “orang yang mengetahui” laporan perisikan Israel, Amerika Syarikat dan sekutu. Ia kemungkinan akan dilaksanakan sama ada oleh Iran sendiri, atau sekutunya seperti Hezbollah Lebanon, sumber tanpa nama itu berkata.

Amerika Syarikat membantu Israel merancang dan berkongsi penilaian perisikan, kata sumber itu. Jerusalem Barat dilaporkan menunggu serangan Iran sebelum melancarkan serangan darat terhadap bandar Rafah di Gaza.

Menteri Luar Israel Israel Katz berkata pada hari Rabu bahawa Jerusalem Barat akan membalas jenis serangan yang sama jika serangan ke atas Israel datang dari wilayah Iran. Beberapa media melaporkan pada hari Selasa bahawa Israel telah bersiap sedia untuk menargetkan kemudahan nuklear Iran.

Amerika Syarikat telah menjanjikan sokongan awam kepada Israel terhadap serangan Iran, termasuk membantu menembak jatuh peluru berpandu yang datang. Washington dilaporkan juga telah mencadangkan gagasan mengambil bahagian dalam sebarang serangan balas Israel.

“Kami tidak menolak melancarkan serangan balasan bersama dengan Israel jika diserang oleh Iran atau ejennya,” kata seorang pegawai Amerika Syarikat tanpa nama kepada .

Sementara itu, Lufthansa mengumumkan bahawa ia menangguhkan perkhidmatan ke dan dari Tehran “disebabkan situasi semasa di Timur Tengah.” Penerbangan mungkin akan disambung semula selepas 11 April, syarikat penerbangan kebangsaan Jerman itu berkata pada hari Rabu. Syak wasangka bahawa ruang udara wilayah Khuzestan Iran – di sempadan barat daya dengan Iraq – telah ditutup tidak dapat disahkan secara bebas.

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) membatalkan semua cuti dan mula menyamar isyarat GPS, dalam persiapan untuk membalas dendam Iran yang mungkin. Syak wasangka serangan Iran yang akan datang juga menaikkan harga minyak di pasaran kontrak pada masa akan datang, dengan minyak mentah Brent berdagang di atas AS$90 seliter.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.