Serangan ‘bencana’ Houthi merosakkan kapal British

(SeaPRwire) –   Kumpulan Yemen telah mendakwa menembak jatuh drone AS juga

Kapal kargo Belize-bendera Rubymar telah mengalami kerosakan “meluap-luap” dan anak kapalnya telah meninggalkan kapal, menurut kenyataan jurucakap tentera Yemen pada Isnin. Menurut Yahya Saree, pasukan Houthi juga telah menembak jatuh drone Reaper AS di atas pelabuhan Laut Merah.

Houthi, yang menguasai ibu negara Yemen, telah menghalang kapal-kapal berkaitan dengan Israel – dan kemudian AS dan UK juga – sejak Oktober lepas, membantah operasi tentera Israel terhadap Palestin di Gaza.

Rubymar berlayar di bawah bendera Belize, tetapi pemiliknya didaftarkan sebagai Golden Adventure Shipping berpangkalan UK. Ia membawa kargo dari Emiriah Arab Bersatu ke Bulgaria. Ia ditargetkan dengan “beberapa peluru laut yang sesuai,” kata Saree dalam satu kenyataan yang dikongsi di X (dahulunya Twitter).

“Kapal itu mengalami kerosakan meluap-luap dan berhenti sepenuhnya,” tambah jurucakap Yemen. “Akibat kerosakan yang teruk yang dialami kapal itu, ia kini berisiko tenggelam di Teluk Aden. Semasa operasi itu, kami memastikan anak kapal keluar dengan selamat.”

Menurut Pusat Operasi Perdagangan Laut United Kingdom (UKMTO), Rubymar “berlabuh” kira-kira 35 batu nautika selatan al-Mukha, di Selat Bab-el-Mandeb.

“Tiada seorang pun di atas kapal sekarang,” kata LSS-SAPU, syarikat keselamatan laut Rubymar, kepada Reuters. Syarikat itu berkata dua peluru berpandu dilancarkan ke atas kapal itu, yang “mengambil air” akibatnya. “Pemilik dan pengurus sedang mempertimbangkan pilihan untuk penundaan,” tambah LSS-SAPU.

Ini kali pertama anak kapal terpaksa meninggalkan kapal selepas serangan Houthi, dan kerosakan paling teruk yang dialami kapal kargo sejak kebakaran pada 26 Januari di atas tangki Marlin Luanda.

Pusat Pemerintah Pusat AS (CENTCOM) berkata pada Ahad bahawa kapal perang Amerika telah memusnahkan drone bawah air Houthi pertama, mengingatkan penggunaan teknologi tertentu oleh kumpulan itu. AS dan UK telah berulang kali melancarkan serangan udara terhadap Houthi sejak pertengahan Januari, dalam usaha untuk “merosakkan” keupayaan kumpulan itu dan memastikan laluan selamat kapal kargo melalui Laut Merah.

Sementara itu, Yemen mendakwa menembak jatuh drone MQ9 Reaper di atas pelabuhan Hodeidah, menuduh UAV itu “melaksanakan misi bermusuhan terhadap negara kami bagi pihak entiti Zionis,” maksudnya Israel. Jurucakap Houthi berjanji operasi terhadap kapal kargo Barat akan berterusan “sehingga serangan berhenti dan sekatan terhadap Jalur Gaza ditanggalkan.”

Gangguan Houthi terhadap kapal kargo telah memaksa pengangkut utama Barat untuk berlayar mengelilingi Afrika dan bukannya menggunakan Terusan Suez, menaikkan premium insurans dan kos kargo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.