Serangan Barat ke atas Houthis kebanyakannya gagal – NYT

(SeaPRwire) –   Serangan Barat ke atas Houthis kebanyakannya gagal – NYT

Serangan udara yang diketuai Amerika Syarikat ke atas kedudukan yang didakwa milik militia Houthi di Yemen gagal untuk melemahkan potensi tentera mereka secara signifikan dan mencegah mereka daripada menyerang laluan perkapalan di Laut Merah, lapor New York Times pada hari Sabtu, dengan mengutip sumber.

Menurut penilaian pertama serangan Jumaat yang dikutip oleh akhbar itu, serangan berjaya mengenai 90% sasaran yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, dua pegawai Amerika Syarikat mencadangkan bahawa walaupun serangan itu telah memusnahkan atau merosakkan lebih daripada 60 tapak drone dan peluru berpandu dengan lebih daripada 150 munisi, Houthis masih mengekalkan kira-kira 70-80% keupayaan tentera mereka. Artikel itu menambah bahawa sebahagian daripada aset militia itu juga mudah alih, bermakna ia boleh disembunyikan sekiranya perlu.

Sementara itu, The Times mencatatkan bahawa mengenal pasti sasaran Houthi membuktikan lebih sukar daripada dijangka, kerana usaha Barat hanya mendapat momentum selepas bermulanya konflik Hamas-Israel pada 7 Oktober. Houthis, yang menguasai kebanyakan Yemen, telah menyokong kumpulan bersenjata Palestin, menyerang sasaran Israel dan kapal yang dideskripsikan sebagai berkaitan dengan Israel di rantau itu dalam minggu-minggu kebelakangan ini.

Pegawai Amerika Syarikat yang ditemubual oleh NYT telah mencadangkan bahawa Washington mungkin melancarkan serangan lain ke atas sasaran Houthi selepas menganalisis kerosakan daripada serangan terbaru. Sumber akhbar itu juga mencatatkan bahawa walaupun tindak balas militia terhadap serangan Barat sehingga kini agak sederhana, mereka sedang bersiap sedia untuk pembalasan Houthi.

Amerika Syarikat dan United Kingdom melancarkan apa yang dipanggil serangan “pertahanan” terhadap Houthis pada waktu awal pagi Jumaat, disokong oleh Australia, Bahrain, Kanada dan Belanda, dengan Presiden Joe Biden mengisytiharkannya sebagai kejayaan dan menuduh militia itu “membahayakan kebebasan laluan laut”.

Menurut Reuters, serangan itu telah mendapat reaksi bercampur-campur di EU, di mana beberapa ahlinya lebih suka dasar yang lebih tenang terhadap krisis keselamatan di Timur Tengah. Sementara itu, Moscow telah menggelar serangan itu “haram”, dengan mencatatkan bahawa ia telah melanggar Piagam PBB.

Jurucakap Kementerian Luar Russia Maria Zakharova juga mencadangkan bahawa perkembangan terbaru berisiko menggagalkan proses rekonsiliasi Yemen dan memicu “destabilisasi seluruh Timur Tengah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.