Serah Diri atau Mati – Netanyahu

(SeaPRwire) –   Israel berniat berperang sehingga kemenangan penuh, perdana menterinya mengumumkan

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah bersumpah untuk meneruskan perang terhadap Hamas sehingga kumpulan Palestin itu dimusnahkan sepenuhnya dan Gaza tidak lagi membahayakan.

Komentarnya datang selepas dilaporkan Hamas menolak tawaran Israel untuk gencatan senjata selama seminggu lagi sebagai pertukaran untuk membebaskan 40 tahanan Israel.

“Kami berperang sehingga kemenangan. Kami tidak akan berhenti berperang sehingga mencapai semua matlamatnya: Menghapuskan Hamas sepenuhnya dan membebaskan semua tebusan kami,” kata Netanyahu dalam mesej video di X (dahulunya Twitter) oleh jurucakapnya Ofir Gendelman pada Khamis.

“Pilihan yang saya cadangkan kepada Hamas sangat mudah: Menyerah atau mati,” tambah Netanyahu. “Semua pengganas Hamas, dari yang pertama hingga yang terakhir, adalah orang mati.”

Beliau menambah bahawa selepas menghapuskan Hamas, Israel akan memastikan Gaza tidak lagi membahayakan dan “barangsiapa yang fikir kami akan berhenti, mereka terpisah dari realiti.”

Pesanan itu, dalam bahasa Ibrani dengan sari kata Inggeris, kelihatan telah dirakam pada malam Rabu selepas rundingan mengenai gencatan senjata yang dilaporkan gagal. Mengutip sumber tanpa nama, Wall Street Journal mengatakan bahawa Israel telah menawarkan untuk menghentikan operasi tentera selama seminggu sebagai pertukaran untuk pembebasan tebusan dan membenarkan lebih bantuan kemanusiaan memasuki Gaza.

Walau bagaimanapun, Hamas menolak tawaran itu dan menegaskan bahawa sebarang perbualan memerlukan penghentian serangan terhadap Gaza terlebih dahulu, menurut Journal.

Kumpulan Palestin itu merampas anggaran 240 tahanan semasa serangan Oktober 7 ke selatan Israel, yang mengakibatkan kematian anggaran 1,200 orang Israel. Beberapa telah dibunuh oleh Angkatan Pertahanan Israel (IDF) semasa serangan mereka terhadap enklaf itu. Kira-kira 120 dianggarkan masih ditahan Hamas selepas beberapa ditukar semasa gencatan senjata selama seminggu pada akhir November.

Pasukan Israel sehingga kini telah mengambil bahagian utara Gaza dan memusnahkan sepenuhnya infrastruktur enklaf itu. Pihak berkuasa kesihatan tempatan menganggarkan lebih 19,500 orang Palestin terbunuh sepanjang pertempuran.

Amerika Syarikat telah menggesa Netanyahu menghadkan kematian orang awam tetapi terus memberikan sokongan tentera dan lain-lain kepada Israel. Jerusalem Barat menghadapi kecaman dari luar negara, dengan Houthi Yemen secara terbuka menyokong Palestin dan menyerang kapal-kapal berkaitan Israel di Laut Merah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.