Separuh Rakyat Amerika Syarikat berfikir Israel terlalu jauh di Gaza – kaji selidik

(SeaPRwire) –   Demokrat hampir dua kali lebih cenderung berbanding Republikan untuk mendapati serangan udara Israel terhadap enklaf Gaza ‘terlalu jauh’

Setengah rakyat Amerika Syarikat berpendapat tindak balas tentera Israel kepada serangan Hamas pada 7 Oktober ‘telah melepasi batas,’ mengikut kaji selidik AP-NORC yang diterbitkan pada Jumaat. Angka ini mewakili peningkatan sepuluh mata sejak pengkaji bertanya soalan yang sama pada November.

Kurang daripada sepertiga (31%) responden berkata tindakan tentera Barat Jerusalem ‘telah sesuai,’ manakala 15% berkata ia tidak cukup jauh. Kedua-dua angka ini mewakili penurunan yang signifikan daripada November, apabila 38% yang dikaji menyetujui tindak balas itu, dan 18% berkata ia perlu dilanjutkan.

Demokrat hampir dua kali lebih cenderung berbanding Republikan untuk berkata Israel telah melepasi batas dalam serangan udara terhadap Gaza – 62%, berbanding 33%.

Walau bagaimanapun, lebih Demokrat juga berkata kempen itu tidak cukup jauh berbanding kaji selidik November (9% berbanding 7%). Lebih daripada sepertiga (37%) responden berkata Amerika Syarikat terlalu menyokong Israel. Walau bagaimanapun, majoriti (61%) daripada mereka yang menjawab kaji selidik berkata Hamas memegang ‘banyak’ tanggungjawab untuk perang berbanding hanya 35% yang berkata sama tentang kerajaan Israel. Sepertiga juga berpendapat kerajaan Iran sangat bertanggungjawab, tetapi hanya seorang daripada sepuluh berfikir Washington memainkan peranan utama.

Dua pertiga (67%) tidak menyetujui pengendalian Presiden Joe Biden terhadap konflik itu, dengan bahagian yang semakin meningkat daripada Demokrat menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap pemimpin mereka (53% berbanding hanya 39% pada Disember).

Walaupun sokongan tanpa syarat Washington terhadap tindakan tentera Israel di Gaza, hanya sedikit lebih daripada sepertiga (35%) daripada mereka yang disoal selidik menggambarkan negara itu sebagai ‘sekutu yang berkongsi kepentingan dan nilai-nilai AS.’ Kebanyakan (44%) sebaliknya melihatnya sebagai ‘rakan yang AS perlu bekerjasama, tetapi tidak berkongsi kepentingan dan nilai-nilai,’ manakala sembilan peratus lagi memanggilnya ‘saingan yang AS perlu bersaing, tetapi tidak berkonflik.’ Hanya tujuh peratus menggambarkannya sebagai musuh.

Israel telah membunuh lebih daripada 27,000 orang Palestin di Gaza sejak perang bermula hampir empat bulan lalu, mengikut Kementerian Kesihatan enklaf itu, yang menyebabkan Afrika Selatan menuduhnya genosid dalam kes difailkan dengan Mahkamah Keadilan Antarabangsa pada Disember. Mahkamah itu kemudiannya memerintah Barat Jerusalem untuk mencegah genosid di wilayah itu dan mengekalkan bukti sebarang jenayah yang boleh dikelaskan sedemikian.

Israel juga diperintah untuk melegakan keadaan kemanusiaan untuk orang Palestin, kebanyakan daripada mereka dianggap berada dalam bahaya kebuluran atau kekurangan zat makanan. Lebih 85% penduduk Gaza telah dipindahkan oleh serangan udara Israel sejak Oktober.

Daripada membenarkan lebih bantuan memasuki wilayah terkepung itu, Israel menuduh agensi pelarian PBB untuk Palestin, UNRWA, membantu dan menyokong Hamas. Ini menyebabkan Amerika Syarikat dan lebih daripada dozen negara lain menarik balik pembiayaan daripada organisasi yang sudah terlalu tertekan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.