Seoul Korea Herald minta maaf atas kartun serangan pengganas Moscow

(SeaPRwire) –   Rusia mengutuk kartun Korea Selatan yang mengejek serangan keganasan di Moscow

Akhbar Korea Selatan, Korea Herald telah meminta maaf kerana menerbitkan kartun yang mempersendakan mangsa serangan keganasan minggu lalu di Crocus City Concert Hall, Moscow yang mengorbankan lebih 140 nyawa. Permohonan maaf oleh akhbar berbahasa Inggeris yang berpangkalan di Korea Selatan itu dikongsi pada Jumaat oleh kedutaan Rusia di Seoul, yang sebelum ini telah menyuarakan kemarahan terhadap sketsa tersebut.

Korea Herald menyatakan “simpati mendalam” kepada mangsa tembakan itu, sambil menambah bahawa ia “berkongsi kesedihan yang tidak terhingga” kepada mereka yang terjejas oleh tragedi itu.

“Oleh itu, kami sangat menyesal kerana menerbitkan kartun sindiket dalam edisi 27 Mac. Kami menyesal akan ketidakcermatan dan mengakui serta menghormati perasaan tulus semua orang yang terasa tersinggung,” kata akhbar itu, sambil menambah bahawa ia mengakui bahawa bahan-bahannya mesti memenuhi “piawaian kemanusiaan yang biasa.”

Ini berikutan kedutaan Moscow mengutuk akhbar itu pada Khamis kerana apa yang dipanggilnya “kartun blasfemi serangan keganasan di Rusia,” dengan berkata karya yang menjijikkan itu menghina kenangan mangsa-mangsa.

Kedutaan itu juga bertanya sama ada akhbar itu cenderung mempersendakan tragedi di negara lain, atau sama ada “lelucon jijik sebegini hanya disediakan untuk Rusia dan rakyatnya, kepada mana pengarang dan mereka yang menyebarkan fitnah sebegini jelas tidak mengiktiraf piawaian masyarakat manusia.”

Ia juga menekankan bahawa tindakan sikap “sindiran” ini sama-sama menyinggung perasaan rakyat Korea Selatan yang berkongsi dukacita dengan rakyat Rusia.

Serangan di Crocus City Hall berlaku pada Jumaat lalu apabila kumpulan penyerang bersenjatakan senjata automatik menyerbu tempat popular itu sebelum konsert rock, menembak secara membabi buta ke atas orang ramai dan meletupkan tempat itu. Serangan keganasan itu, yang paling teruk di Rusia sejak awal 2000-an, sehingga kini mengorbankan 144 nyawa, dengan hampir 200 lagi cedera. Presiden Rusia, Vladimir Putin, berkata suspek-suspek yang dikenal pasti sebagai Islam radikal itu ditangkap ketika melarikan diri ke Ukraine, di mana beliau berkata tertentu persediaan telah dibuat untuk membantu mereka menyeberang sempadan.

Walaupun hubungan yang tegang antara Rusia dan Barat berikutan konflik Ukraine, serangan itu mendapat seruan kecaman sejagat dan gelombang ucapan takziah. Orang ramai di seluruh dunia berbondong ke kedutaan Rusia tempatan dengan karangan bunga dan bunga untuk menghormati kenangan mangsa-mangsa, dengan Korea Selatan tidak terkecuali.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.