Senator AS menyeru bom Iran

(SeaPRwire) –   Lindsey Graham mahu ibu pejabat IRGC “diledakkan dari peta”

Amerika Syarikat harus membom ladang minyak Iran dan ibu pejabat Pengawal Revolusi Islam (IRGC) sebagai balasan atas serangan Houthi terhadap pengangkutan Laut Merah, kata Senator Lindsey Graham pada Khamis.

Dalam temubual dengan Fox News, Senator Republikan Carolina Selatan itu mendakwa Tehran berada di sebalik serangan ke atas pangkalan tentera AS di Iraq dan Syria serta gangguan kapal kargo berkaitan Israel di Laut Merah.

“Saya telah berkata selama enam bulan ini: Serang Iran,” kata Graham. “Mereka mempunyai ladang minyak terbuka, mereka mempunyai ibu pejabat Pengawal Revolusi Islam yang boleh dilihat dari angkasa. Ledakkan ia dari peta.”

Menurut Graham, Houthi di Yemen “sepenuhnya disokong” oleh Tehran. “Tanpa Iran, tiada Houthi,” katanya.

Kumpulan yang menamakan dirinya sebagai kerajaan Yemen telah secara terbuka menyokong Palestin dalam konflik Israel-Gaza dan mula menyasarkan kapal dagangan milik atau menuju ke Israel pada lewat Oktober. Syarikat-syarikat pengangkutan utama telah mengalihkan kapal mereka di sekitar Afrika sebagai tindak balas, menaikkan harga.

Pelbagai kumpulan yang menamakan diri mereka “Perlawanan Islam” juga telah melancarkan drone dan roket ke atas tentera AS di Iraq dan Syria. Washington enggan menarik balik pasukannya dari rantau itu, walaupun mereka telah lama melampaui sambutan Baghdad dan tidak pernah mendapat restu Damascus.

Walaupun AS melancarkan serangan udara terhadap tiga sasaran di Iraq pada Isnin, Graham menuduh Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin mempamerkan “kelemahan” dan “gagal melindungi tentera di medan perang” dengan tidak membalas dengan lebih kuat.

“Saya minta beliau beberapa bulan lalu: Adakah ada garis merah? Adakah anda akan memberitahu musuh kita secara awam bahawa jika anda membunuh seorang Amerika, kami akan datang kepada anda?” kata senator itu kepada Fox News. “Jika anda benar-benar mahu melindungi tentera Amerika, buat ia nyata kepada ayatollah, anda menyerang seorang tentera melalui wakil, kami akan datang kepada anda.”

Graham mempunyai sejarah panjang menggalakkan penggunaan kekuatan di luar negara, sering kali bersama-sama bekas Senator Arizona John McCain, yang terkenal dengan menyanyikan “Bom Iran” semasa kempen presiden 2007 beliau. Beliau menyambung obor itu selepas McCain meninggal dunia pada 2018. Graham adalah seorang leftenan kolonel bersara Tentera Udara AS tetapi menghabiskan keseluruhan kerjaya tentera beliau dalam kor peguam dan kemudiannya hakim.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.