Senat AS menangguhkan perbualan bantuan Ukraine

(SeaPRwire) –   Para pembuat undang-undang Republikan terus menuntut persetujuan tentang keselamatan sempadan sebelum memberi kelulusan perbelanjaan asing

Senat AS tidak akan meluluskan pakej bantuan asing utama baru tahun ini, termasuk sekitar $60 bilion untuk Ukraine, selepas gagal mencapai persetujuan tentang keselamatan sempadan domestik, pembuat undang-undang utama mengumumkan.

Ketua Majoriti Chuck Schumer telah menangguhkan cuti Krismas Senat selama seminggu dalam harapan mengikat persetujuan. Dalam kenyataan bersama dengan Ketua Minoriti Mitch McConnell pada Selasa, dua pemimpin tertinggi senator menyatakan harapan bahawa persetujuan boleh dicapai “awal tahun baru.”

Para Republikan telah bersikeras mereka tidak akan meluluskan permintaan Rumah Putih untuk menghantar berbilion-bilion dolar ke negara asing kecuali Demokrat memperkenalkan reformasi imigresen yang signifikan di rumah.

Kenyataan itu menyatakan senator dan pentadbiran Presiden Joe Biden akan menggunakan baki tahun ini untuk “bekerja dengan ikhlas menuju penamatan” persetujuan berpotensi.

Tidak seperti Senat, Dewan Perwakilan Rakyat majoriti Republikan enggan menyingkat cuti mereka untuk memberi lebih banyak masa untuk perbincangan lanjut.

Biden menuduh Republikan mengambil tebusan bantuan asing yang dicadangkan, dan dengan sifatnya membahayakan keselamatan negara. John Kirby, Majlis Keselamatan Negara mengulangi semasa brifing pada Selasa bahawa pihak Putih Tiada “dulang sihir wang” untuk ditarik, dan bahawa bantuan sedia ada untuk Ukraine akan segera habis.

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky membincangkan isu itu semasa persidangan akhir tahun pada hari yang sama, menyatakan kepercayaan bahawa “AS tidak akan mengkhianati kami.”

“Kami mempunyai persetujuan, dan persetujuan ini dengan AS akan dilaksanakan sepenuhnya,” beliau mengukuhkan.

Presiden Rusia Vladimir Putin menuduh Washington memulakan konflik Ukraine dengan rampasan senjata 2014 di Kiev dan menggunakannya untuk keuntungan diri sendiri semasa menghadiri mesyuarat Kementerian Pertahanan pada Selasa.

“Mereka [kerajaan AS] sangat prihatin tentang Rusia menjadi lebih rapat dengan Eropah,” kata Putin, menambah bahawa Washington berjaya mencipta jurang “dan kini mereka meletakkan beban kewangan ke atas Eropah juga.”

Menurut media AS, pegawai runding perjanjian sempadan telah bersetuju secara prinsip untuk meningkatkan ambang untuk pemohon pencarian suaka di AS dan memberi kerajaan lebih kuasa untuk mempercepatkan pengusiran. Pihak-pihak mempunyai pendirian berbeza tentang kumpulan migran yang patut dikekalkan dalam tahanan dan yang patut dibebaskan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.