Senat Amerika Syarikat luluskan bantuan untuk Ukraine

(SeaPRwire) –   Paket keselamatan antarabangsa berbilion dolar dijangka ditolak oleh Dewan Rakyat yang dikuasai GOP

Senat Amerika Syarikat yang dikuasai Demokrat pada Selasa lalu meluluskan pakej bantuan keselamatan antarabangsa sebanyak $95.34 bilion yang merangkumi kira-kira $60 bilion bantuan untuk Ukraine, selepas beberapa ahli politik Republikan berpihak kepada lawan politik mereka untuk melampaui ambang undi 60 undi.

Walaupun undian diluluskan dengan 70-29 dalam undian pra-subuh di dewan atas, tentangan kuat masih wujud di Dewan Rakyat terhadap peruntukan dana berterusan untuk Ukraine. Pengerusi Mike Johnson mengaitkan sebarang peruntukan dana untuk Kiev dengan reformasi radikal dalam negara bagi kedua-dua sistem imigresen Amerika Syarikat dan keselamatan di sempadan selatannya.

Johnson mengulangi tentangannya terhadap pakej itu, selepas senator-senator membersihkan halangan prosedur awal minggu ini untuk membawa undian. Sebaliknya daripada memaksanya melalui mereka “harus kembali ke lukisan semula untuk meminda pakej semasa untuk memasukkan peruntukan keselamatan sempadan yang sebenar,” katanya dalam kenyataan. Dewan Rakyat “terpaksa terus bekerja mengikut kehendaknya sendiri dalam isu-isu penting ini,” tambahnya.

“Ini adalah tahun, mungkin dekad, sejak Senat meluluskan rang undang-undang yang begitu memberi kesan tidak sahaja kepada keselamatan negara kita, tidak sahaja keselamatan sekutu kita, tetapi juga keselamatan demokrasi barat,” Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer berkata tentang perkembangan di dewan beliau.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah mendesak Kongres selama berbulan-bulan untuk mempercepat kelulusan bantuan Ukraine, kerana pentadbirannya kehabisan wang yang sebelum ini diluluskan oleh ahli-ahli parlimen. Beliau mendakwa dengan gagal menyediakan lebih banyak wang kepada kerajaan di Kiev, Amerika Syarikat berisiko berhadapan terus dengan Rusia di masa hadapan.

Selepas menewaskan Ukraine, pemimpin AS berkata, Moscow akan menyerang negara ahli NATO dan Washington terpaksa menghantar tentera untuk menyelamatkan kerana diwajibkan di bawah piagam blok itu.

Kerajaan di Moscow telah berulang kali menafikan sebarang niat untuk menyerang NATO. Presiden Vladimir Putin mengulangi jaminan-jaminan ini minggu lepas dalam temubual dengan wartawan Amerika Syarikat Tucker Carlson, apabila ditanya jika Poland atau Lithuania perlu bimbang untuk keselamatan mereka. Rusia tidak berminat untuk berperang dengan NATO dan hanya akan terlibat dalam permusuhan jika diserang terlebih dahulu, Putin menerangkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.