Semua orang di Jepun mungkin satu hari nanti mempunyai nama akhir yang sama – kajian

(SeaPRwire) –   ‘Sato’ mungkin akan menjadi nama keluarga tunggal oleh tahun 2531 jika pasangan suami isteri tidak dibenarkan menggunakan nama keluarga berasingan, kajian menyimpulkan

Warganegara Jepun akan mempunyai nama keluarga yang sama dalam masa 500 tahun akan datang kecuali pasangan suami isteri dibenarkan sekarang menggunakan nama keluarga berasingan, satu kajian baharu mencadangkan.

Diatur oleh Think Name Project dan diketuai oleh Hiroshi Yoshida, profesor ekonomi di Universiti Tohoku, kajian ini merupakan sebahagian daripada kempen untuk meningkatkan kesedaran terhadap implikasi tidak mengubahsuai undang-undang bermula pada lewat 1800-an.

Jika kerajaan terus memerlukan pasangan suami isteri berkongsi nama keluarga yang sama maka setiap individu Jepun akan dikenali sebagai ‘Sato-san’ menjelang 2531, kajian meramalkan.

“Jika semua menjadi Sato, kita mungkin perlu dirujuk dengan nama depan atau nombor,” Yoshida menjelaskan, mengikut media. “Saya tidak fikir ia akan menjadi dunia yang baik untuk dihidupi,” akademik itu tambah.

Menurut satu kaji selidik Mac 2023, ‘Sato’ kini menduduki tangga teratas nama keluarga Jepun, mewakili 1.5% jumlah penduduk, manakala ‘Suzuki’ datang di tempat kedua yang rapat.

Jepun kekal sebagai satu-satunya negara di dunia yang memerlukan pasangan suami isteri menggunakan nama yang sama. Pasangan dilaporkan perlu memilih nama keluarga mana yang akan dikongsi apabila berkahwin, tetapi dalam 95% kes, ialah wanita yang menukar namanya.

Kerajaan, bagaimanapun, membenarkan nama lahir muncul bersama-sama nama berkahwin dalam pasport, lesen memandu dan sijil perumahan.

Sementara itu, ahli-ahli konservatif daripada parti pemerintah Liberal Demokratik (LDP) mendakwa perubahan undang-undang akan “menggugat” persatuan keluarga dan menyebabkan kekeliruan di kalangan kanak-kanak.

Kajian itu, diterbitkan pada Mac tetapi dilaporkan minggu ini, mencetuskan spekulasi lawak April fools, tetapi Yoshida berkata beliau mahu ia membuat orang memikirkan perkara itu, mengikut The Guardian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.