Seluruh Dunia Berisiko Mengalami ‘Keletihan Belas Kasihan’

Shocked man sitting at smoking computer on fire

Setelah berkhidmat dalam Perang Vietnam, Charles Figley menjadi tertarik dengan konsep trauma – bukan sahaja kesan psikologi jangka panjang yang dialami oleh orang setelah mengalami peristiwa traumatik, tetapi juga bagaimana orang terdekat mereka sering berkongsi beban itu. “Hanya dengan menjadi ahli keluarga dan mengambil berat terhadap ahli-ahli keluarga membuat kita rentan daripada segi emosi terhadap bencana yang memberi kesan kepada mereka,” katanya dalam tahun 1983.

Pada masa itu, Figley – yang kini mengetuai Institut Traumatologi Tulane – memanggil kesan-kesan yang merebak ke bawah ini sebagai “tindak balas stres traumatik sekunder.” Bagaimanapun, hari ini beliau kerap menggunakan istilah “keletihan belas kasihan” untuk merujuk kepada keletihan emosi dan fizikal yang kadang-kadang menimpa orang yang terdedah kepada trauma orang lain.

Dalam hampir 50 tahun sejak Figley memulakan penyelidikan konsep-konsep ini, keletihan belas kasihan terutamanya dikaji di kalangan orang dalam “profesion penjagaan” seperti kesihatan dan kerja sosial, yang secara rutin terdedah kepada kesakitan dalam pekerjaan. Tetapi kerja awal Figley, bagaimana orang biasa boleh terjangkit oleh trauma orang lain, kini menjadi semakin relevan pada masa ini apabila hampir semua orang secara berterusan terdedah kepada kandungan mengenai perang, keganasan, kematian, dan ketidakadilan dalam berita, internet, dan media sosial.

Memang, kini nampaknya “sesiapa sahaja boleh mengalami keletihan belas kasihan,” kata Briana Smith, pelajar kedoktoran di Sekolah Perubatan Universiti Tulane yang bekerja dengan Figley.

Michelle Trent, pengarah eksekutif Pusat Simpati Compass, sebuah pusat kaunseling amal bukan untung di Dakota Selatan yang memberi tumpuan kepada pemulihan dan pencegahan trauma, melihat hal itu secara langsung pada tahun 2020. Ramai daripada kliennya sedang berjuang bukan sahaja dengan isu-isu dalam kehidupan peribadi, tetapi juga dengan keletihan emosi hidup melalui pandemik COVID-19, gerakan keadilan kaum menyusul kematian George Floyd, dan tekanan masyarakat lain. “Pelanggan kami datang dengan hanya berkata, ‘Kami tidak boleh menonton berita lagi. Kami tidak boleh terus begini,'” katanya. “Itulah bila ia datang ke radar kami.”

Penyelidikan Figley mencadangkan orang yang membangunkan keletihan belas kasihan mungkin mengalami gejala serupa dengan mereka yang menghidap PTSD, termasuk kesukaran tidur; terdedah kepada perasaan atau kenangan yang sukar; dan perubahan dalam personaliti, mood, atau kesan. Ia juga boleh manifest sebagai kekosongan emosi, dengan penderita menjadi tidak peka terhadap pengalaman orang lain dan berjuang untuk menghubungi pesakit, rakan sekerja, atau orang tersayang.

Gabriela Murza, profesor pembantu di Universiti Utah State yang mendidik orang dalam masyarakat bersekitar tentang topik kesihatan awam termasuk keletihan belas kasihan, berkata rasa tertekan juga boleh menjadi sebahagian daripadanya. “Apabila seseorang mengalami keletihan belas kasihan, mereka akan berasa banyak perkara berlaku dan mereka tidak tahu di mana untuk memulakan dan mereka tidak tahu apa yang perlu dilakukan, jadi kadang-kadang mereka akan mematikan emosi mereka,” katanya.

Figley berkata pekerja kesihatan adalah orang yang “paling jelas” berisiko disebabkan oleh sifat profesion mereka. Tetapi penyelidikan Smith dengan Figley mencadangkan ia bukan hanya fenomena tempat kerja. Beliau sedang mengkaji keletihan belas kasihan di kalangan sukarelawan, termasuk orang yang memberikan penjagaan rumah tangga kepada ahli keluarga dan orang yang sukarela dengan perkhidmatan kecemasan, dan telah mendapati mereka mungkin lebih terdedah daripada profesional – sebahagiannya kerana kadang-kadang mereka terlempar ke dalam kerja sukar tanpa latihan meluas, dan sebahagiannya kerana mereka cenderung mempunyai ikatan peribadi dengan tujuan pilihan mereka, yang memperkuat tindak balas emosi mereka.

Orang biasa mungkin, serupa, lebih cenderung mengalami keletihan belas kasihan jika mereka secara peribadi mengenal pasti dengan isu dalam berita atau yang dialami oleh orang kasihan. Seseorang keturunan Timur Tengah, contohnya, mungkin terjejas lebih teruk oleh imej perang semasa di Gaza dan Israel, Smith berkata.

Pemangkin berbeza dari seorang ke seorang, Trent berkata, jadi tiada cara untuk tahu pasti apa yang akan menyebabkan keletihan belas kasihan. Tetapi beliau berkata penting untuk memantau bagaimana perasaan anda semasa masa tekanan yang berbahaya. Jika anda tidak berasa seperti diri anda atau bertindak balas lebih kuat daripada biasa kepada situasi sukar – mungkin dengan membentak orang lain atau menjadi marah apabila anda biasanya tenang – anda mungkin mengalami keletihan belas kasihan.

Jika demikian, mengambil cuti daripada berita sukar dan media sosial adalah langkah pertama yang baik, Trent berkata, walaupun beliau menyatakan terdapat perbezaan antara mengabaikan situasi dan mengambil masa secara sengaja untuk mengisi semula. Beliau mengesyorkan menggunakan cuti anda untuk kebajikan peribadi – bergerak, tidur yang baik, menghabiskan masa di luar – dan menghubungi orang dalam masyarakat anda untuk mengingatkan diri anda tentang “kebaikan dalam kemanusiaan.”

Dengan melakukan demikian mungkin dapat membantu menentang sebahagian daripada perasaan tertekan yang menyertai keletihan belas kasihan, Murza berkata. Sering kali tiada cara jelas bagi individu untuk membantu dalam isu dengan akibat global, yang boleh menyebabkan orang menarik diri. Tetapi “mungkin terdapat organisasi di bandar anda di mana anda boleh sukarela…untuk membuat perbezaan bagi orang yang mengalami kehilangan atau tragedi,” kata Murza.

Sambungan sosial secara amnya merupakan ubat untuk keletihan belas kasihan, Smith menambah. Kajian menunjukkan berkongsi perasaan dengan orang yang berkaitan dengan perasaan anda, seperti rakan sekerja atau sukarelawan lain, boleh membantu, katanya. Mencari seorang terapis untuk berbual juga boleh memberi manfaat, Trent berkata.

“Belas kasihan seperti tangki minyak,” kata Trent. “Pada satu masa, jika anda tidak mengisi semula, maka anda akan kehabisan.”