Selepas Kejayaan Mario, Nintendo Sedang Membangunkan Filem Aksi Langsung Zelda

A figurine of Link, the main character of Nintendo's <i> The Legend of Zelda </i> franchise, inside the Nintendo Tokyo store in Shibuya, Japan.

Nintendo Co. sedang membangunkan filem tindak hidup berdasarkan francais video game The Legend of Zelda, meluaskan usaha untuk membawa watak popular mereka ke layar lebar.

Ambisi untuk menyesuaikan game petualangan dunia terbuka ke dalam filem tindak hidup datang selepas kejayaan blockbuster The Super Mario Bros. Movie. Dikeluarkan oleh Universal Pictures Comcast Corp. pada April, ia telah menjana $1.36 bilion jualan tiket global dan merupakan filem tertinggi kutipan tahun ini sehingga diturunkan oleh Greta Gerwig Barbie.

Saham syarikat berpangkalan di Kyoto itu naik sebanyak 6.5% dalam perdagangan hari Rabu, kenaikan intraday terbesar dalam hampir tiga tahun. Nintendo juga menaikkan ramalan keuntungan tahunannya pada Selasa, berkat sokongan kelemahan yen terhadap pendapatan dan jangkaan jualan permainan yang lebih kuat.

Nintendo berkata ia akan menghasilkan gambar Zelda dengan Arad Productions, yang telah bekerja pada filem Marvel termasuk Spider-Man: Into the Spider-Verse. Nintendo akan membiayai lebih 50% daripada penghasilan, dengan Sony Pictures Entertainment juga menyediakan pembiayaan dan mengendalikan pengedaran global. Ia menambah usaha Nintendo untuk meluaskan watak popularnya ke layar lebar dan tempat lain di luar konsol permainannya.

Syarikat itu sedang mencari pendapatan baru kerana perkakas tandatangannya Switch memasuki tahun ketujuh sejak pelancarannya. Dengan pengeluaran keuntungannya, Nintendo kekal dengan ramalan jualan 15 juta unit Switch dalam tahun sehingga Mac, satu matlamat yang Presiden Nintendo Shuntaro Furukawa berkata akan sukar dicapai.

Pakar-pakar mengatakan mungkin Nintendo akan mampu melampaui panduan kewangan terbarunya.

“Kami percaya Nintendo berada dalam kedudukan yang baik untuk melebihi panduan terbarunya juga,” kata Atul Goyal daripada Jefferies.

Hasil berkaitan IP Nintendo, yang termasuk royalti filem, lebih daripada dua kali ganda kepada ¥55 bilion ($366 juta) dalam enam bulan sehingga September. Eksekutif sebelum ini telah berkata bahawa mereka mahu mengkaji cara baru untuk meluaskan segmen berkaitan IP mereka, yang masih hanya kira-kira 7% daripada jualan keseluruhan.