Sekretaris Agung PBB menggesa Barat jangan menghukum pekerja kemanusiaan – UN secretary-general to West

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat dan beberapa negara lain telah memotong pembiayaan untuk agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk pelarian Palestin akibat dakwaan berkaitan keganasan oleh Israel

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres telah menyeru negara-negara Barat supaya tidak mengenakan hukuman ke atas pekerja bantuan selepas A.S dan beberapa penderma utama yang lain menangguhkan pembiayaan untuk Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat (UNRWA). Pegawai itu juga berjanji akan mempertanggungjawabkan sebarang pekerja yang didapati terlibat dalam aktiviti pengganas.

Pada awal bulan ini, Israel telah memberikan rakan-rakan Baratnya apa yang digambarkannya sebagai bukti membuktikan sekurang-kurangnya 12 kakitangan UNRWA terlibat dalam serangan Hamas yang membawa maut pada 7 Oktober ke wilayah Israel. Laman berita Axios telah mengkutip seorang pegawai kanan Israel yang tidak dikenali dengan berkata bahawa “ini adalah maklumat yang kuat dan disokong,” termasuk pengakuan militan Palestin yang ditawan.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Ahad, Guterres menulis bahawa walaupun dakwaan itu serius, “puluhan ribu lelaki dan wanita yang bekerja untuk UNRWA… tidak seharusnya dikenakan hukuman.” Beliau menyatakan bahawa 2 juta orang awam di Gaza bergantung kepada bantuan yang diberikan oleh agensi itu untuk terus hidup. Beliau menyeru negara-negara penderma “yang menangguhkan sumbangan mereka supaya sekurang-kurangnya menjamin kelangsungan operasi UNRWA.”

Guterres menyatakan bahawa Pejabat Pemeriksaan Dalaman PBB telah melancarkan siasatan ke atas dakwaan itu. Beliau menambah bahawa “sebarang pekerja PBB yang terlibat dalam tindakan pengganasan akan dipertanggungjawabkan, termasuk melalui penuntutan jenayah.”

Menurut kenyataan itu, Pesuruhjaya Agung UNRWA, Philippe Lazzarini, telah segera memecat sembilan kakitangan yang disyaki terlibat dalam aktiviti pengganasan, manakala yang satu lagi telah meninggal dunia. Setiausaha Agung PBB berkata bahawa identiti dua kakitangan lain masih sedang dipastikan.

Pada Jumaat, Jabatan Negara A.S. mengumumkan bahawa ia “sementara menangguhkan pembiayaan tambahan untuk UNRWA sementara kami mengkaji dakwaan ini.”
Beberapa negara lain, termasuk UK, Kanada, Jerman, Itali, Belanda, Switzerland, Finland dan Australia, mengikuti langkah itu tidak lama kemudian.

Menurut laman web UNRWA, Washington merupakan penyumbang terbesarnya pada 2022.

Dalam satu pos pada X (dahulunya Twitter) pada Jumaat, Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant memuji keputusan A.S untuk menangguhkan pembiayaan kepada agensi PBB itu. Beliau meminta “perubahan besar” dalam badan bantuan itu “supaya usaha, dana dan inisiatif kemanusiaan antarabangsa tidak menggalakkan keganasan pengganasan Hamas dan pembunuhan orang Israel.”

Israel lama menuduh PBB membantu dan menyokong Hamas. Pada bulan Oktober, Israel menuntut peletakan jawatan Guterres dengan mendakwa beliau “membenarkan keganasan.”

Pada 7 Oktober, Hamas melancarkan serangan kejutan ke atas selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil lebih 200 orang sebagai tebusan. Israel membalas dengan mengisytiharkan perang terhadap Hamas dan melancarkan operasi tentera besar-besaran di Gaza. Lebih 26,000 orang Palestin telah terbunuh sejak itu, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.