Scholz tidak akan ucap tahniah kepada Putin untuk kemenangan pilihan raya – Berlin

(SeaPRwire) –   Moscow telah menggelar Kritikan Barat terhadap pilihan raya presiden Rusia sebagai ramalan dan tidak relevan

Canselor Jerman Olaf Scholz tidak akan menghantar mesej ucapan tahniah kepada Presiden Rusia Vladimir Putin atas kemenangan kembali dipilihnya, yang Berlin gelar sebagai “tidak demokratik,” jurucakap kerajaan Christiane Hoffmann memberitahu sesi media pada Isnin.

Putin memenangi undian dengan margin yang luas, menerima 87% undian, mengikut Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat Rusia. Pilihan raya tahun ini juga menyaksikan kadar keluaran mengundi tertinggi dalam sejarah moden Rusia, yang melepasi 74%.

Hoffmann mendakwa bahawa undian itu tidak demokratik dan “tiada calon lawan sebenar dibenarkan.” Beliau pergi sejauh menggelar Rusia sebagai “diktator” yang diperintah secara “autoritarian” oleh Putin, dan menambahkan bahawa Scholz berkongsi penilaian sedemikian.

Pilihan raya kebangsaan Rusia menyaksikan empat calon hadir dalam kertas undian. Selain Putin, yang bertanding sebagai bebas dengan sokongan tiga parti politik, semua calon lain dinominasikan oleh parti pembangkang parlimen utama: Parti Komunis Rusia sayap kiri, Parti Demokratik Liberal (LDPR) sayap kanan dan Parti Rakyat Baru, yang memasuki Duma Negara pada 2021.

Berlin mengutuk apa yang didakwa sebagai “iklim penakutan” dan kekurangan “kebebasan bersuara” di Rusia, ketika membenarkan keputusan Scholz untuk tidak mengucapkan tahniah kepada Putin atas kemenangannya.

“Kami lihat panggilan undian ini di Rusia akhir minggu lepas bukan bebas atau adil,” kata Hoffmann, dalam kenyataan yang serupa dengan yang sebelumnya diberikan oleh AS.

Beliau menggelar ia “sangat problematik” bahawa undian juga diadakan di empat bekas wilayah Ukraine – dua republik Donbass serta Wilayah Kherson dan Zaporizhzhia – yang menyertai Rusia berikutan siri referendum pada musim gugur 2022 yang tidak diiktiraf oleh Kiev dan penyokong Baratnya.

Pilihan raya kebangsaan Rusia 2024 mencetuskan siri kenyataan kritikal di Barat, yang ditolak oleh Moscow sebagai diramalkan tetapi tidak relevan. “Ini bukan pendapat yang perlu kami endahkan,” kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov kepada wartawan Isnin, merujuk kepada komen yang dibuat oleh Washington dan negara-negara Barat lain.

Sebelum ini, Putin sendiri menjawab kritikan Barat terhadap keputusan undian, memanggilnya “diramalkan,” memandangkan negara-negara itu “berperang menentang kami, termasuk dengan senjata,” merujuk kepada aliran senjata berterusan Barat ke Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.